deras pappa omkom i mc-olycka
1 av 2
Malin Vallin Sälle och Camilla Senninge miste sin pappa i en mc-olycka. Niclas Ekholm skadades vid olyckan. Foto: Pernilla Wadebäck, P4 Skaraborg
Fyra motorcyklar har varit inblandade i olyckan. Foto: Pernilla Wadebäck / P4 Skaraborg
2 av 2
På vägen mellan Mariestad och Töreboda omkom 58-årige Bo Vallin från Hällekis i en motorcykelolycka förra sommaren Foto: Pernilla Wadebäck / P4 Skaraborg
DÖDEN I TRAFIKEN

Deras pappa dog på motorcykeln

"Jag vet vad du ska säga, du ska berätta att pappa kört ihjäl sig"
7:35 min

Redan under årets första kvartal omkom 19 personer i trafikolyckor i Västra Götaland, totalt i fjol omkom 41 personer.  Malin Vallin Sälle och Camilla Senninge miste sin pappa i en mc-olycka förra sommaren. 

– Det ringde på dörren på kvällen när jag stod i duschen, där stod en herre som visade sitt polisleg och sa att jag har något som jag vill säga till dig...

I fjol omkom 41 personer i trafikolyckor i Västra Götaland. Som så ofta var sommarmånaderna juni, juli, augusti de värsta, då omkom 19 personer. En av dem var Bosse Vallin från Hällekis, pappa till tre döttrar.

Jag vet vad du ska säga, du ska berätta att pappa kört ihjäl sig. 

– På kvällen hade det här gått på nyheterna att det varit en mc-olycka i Mariestadstrakten och jag sa till polisen att jag vet vad du ska säga - du ska berätta att pappa kört ihjäl sig, berättar Malin Vallin Sälle.

Hon är den i familjen som först får ta emot dödsbudet och hon ringer i sin tur sin syster Camilla. 

– Jag hade sett nån notis från Aftonbladet i mobilen att en man omkommit i men inte lagt nån mer tanke på det så det kom som en fullständig chock och en total käftsmäll, säger Camilla Senninge. 

När man får ens liv i en påse, det var hemskt.

Bosse Vallin var med i Kinnekulle MC och den 12 augusti skulle de ut på onsdagstur till Hajstorp vid Göta kanal i Töreboda. Strax norr om Mariestad på länsväg 202 påbörjar en framförvarande bil en vänstersväng. Bakom kommer mc-följet där två motorcyklar kör in i varandra, den tredje kör av vägen ner i diket. Bosse klarar sig inte utan dör på olycksplatsen.

– På fredagen var jag på polisstationen för att hämta hans tillhörigheter, mobil, glasögon... och när man ser alla missade samtal han hade i telefonen. När man får ens liv i en påse, det var hemskt, beskriver Malin.

Vad betydde det för honom att åka motorcykel?

– Det var hela hans liv. Våren och sommaren när han kunde åka motorcykel betydde mycket för honom, säger Camilla. 

– Kompisarna och gänget betydde väldigt mycket också, säger Malin. 

Det var hela hans liv. Våren och sommaren när han kunde åka motorcykel betydde mycket för honom.

Den onsdagskvällen var det nio motorcyklar som skulle starta vid Konsum i Hällekis i strålande sol. Niclas Ekholm, som är med i Kinnekulle MC, kliver upp på sin 1200-kubikare sedan minns han inget mer.

– Jag kommer inte ihåg nånting mer än just i Hällekis, det finns ingenting.

Niclas skadas allvarligt men överlever och ett par dygn efter olyckan får han veta att en i gänget inte hade samma tur.
Nu har det snart gått ett år sedan kraschen, en tid som varit tuff.

– Det jobbigaste är att jag blir trött fort. Förut var jag ute och sprang mycket och jobbade mycket. Nu får jag lägga mig mitt på dagen för att jag får ont i hela kroppen. Men jag får ju ändå vara med och kämpa, berättar han. 

Har du kört motorcykel efter olyckan?

– Nej, jag ställde undan en motorcykel för att köpa men ångrade mig. Mina barn vill inte att jag ska köra mer och frun tycker också det ska vara ett avslutat kapitel men jag vill gärna ut och köra igen. 

Nu går vi in i en ny sommar, men redan kan vi konstatera att årets första fyra månader skördat 19 trafikoffer. Malin Vallin Sälle och Camilla Senninge reagerar nu på ett helt annat sätt när de hör om olyckor i trafiken.

– Det finns ju någon bakom statistiken, det är ju någon som mister en anhörig eller vän, säger Malin. 

– Man har ett helt annat riskmedvetande i trafiken nu, säger Camilla.

– För några veckor sen mötte jag en motorcykel liknande den pappa hade och instinktivt tittar man om det är pappa, nej just det...

Statistiken över dödsolyckor i trafiken kommer från Transportstyrelsen. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".