Språkprojekt för nyanlända i Skövde får fortsättning i höst

"Vi startade med tio personer, nu hoppas vi att vi kan nå etthundra"
1:42 min

Under våren har ett integrationsprojekt varit i gång på Skövde konstmuseum. Där har en grupp nyanlända arbetat fram en metod för att snabbare komma in i det svenska samhället. Nu står det klart att projektet får en fortsättning i höst. 

- Vi fortsätter i steg två kan man säga. I vår har det handlat om att pröva och utveckla ett sätt att hitta ingångar i det svenska samhället. Nästa steg blir att de som varit med i projektet går in och själva blir lärare i det här arbetssättet, säger Tomas Oldrell som är konstchef i Skövde kommun.

Förutom Skövde kommun är också den ideella organisationen Animal Spirits delaktiga i projektet som nu alltså kommer husera i konstmuseet året ut, och förhoppningen är att det ska nå ännu fler människor.

En av dem som varit med under våren är Mohammad Sbiei. Tillsammans med fyra andra har han arbetat fram en kurs där nyanlända med hjälp av volontärer lär sig svenska under tio dagar. På så sätt kan de tidigt få en ingång i svenska språket utan att behöva vänta på sfi-lektioner, något som ofta kan ta tid.

- De första sju månaderna vi bodde här gjorde vi ingenting, så vi förlorade tid. Det här projektet handlar om att spara tid. Nu kan jag gå till biblioteket och låna böcker och studera på egen hand, säger Mohammad Sbiei.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".