Blufföretag drabbar Skaraborgare

1:51 min

Flera företag i Skaraborg har drabbats av bluffakturor från Bolagsupplysningen. Bara under det senaste året har över 200 företag i Västra Götaland anmält bolaget till polisen.

Stefan Hallqvist är tillförordnad gruppchef för bedrägerigruppen i Skaraborg. Han säger att polisen inte kan komma åt bedrägerierna, men uppmanar ändå drabbade att anmäla. 

– Normalt sett är det ett civilrättsligt ärende i och med att man har ingått ett avtal. Och det är inte polisens uppgift och hantera civilrättsliga avtal. Det får man driva i tingsrätten själv och få en dom, säger han. 

Det Bolagsupplysningen gör är att dom skickar ut brev som liknar dom man som företag kan få från andra myndigheter. I brevet uppmanas företaget att uppdatera sina uppgifter.  

Men i det finstilta så står det att det om några veckor kommer komma faktura där man ska betala en summa på nästan 5000 kronor.

Svensk Handel har med Bolagsupplysningen på sin varningslista för blufföretag. 

– Vi vet att dom skickar ut över 100-tusentals blanketter per år, vilket gör att väldigt många företag drabbas av dem. Det finns inget företag i varningslistans historia som har såhär många klagomål, säger Per Geijer, säkerhetsansvarig på Svensk Handel.  

P4 Skaraborg har försökt nå någon ansvarig på Bolagsupplysningen, men utan framgång. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista