Giftigaste växten finns i Skaraborg

1:38 min

Sprängört är en giftig växt som redan i små mängder kan döda kor, hästar och får. I Gävletrakten dog i augusti två mjölkkor av misstänkt förgiftning.

Sprängörten är inte helt lätt att känna igen, men den liknar hundkex lite grann till utseendet med sina buketter med vita blommor.

Växten har flikiga blad och en tjock rot. Hela växten är giftig, men kanske är det just roten som lockar betesdjuren att äta. I vårt område är växten vanlig i till exempel Tiveden.

Bara små mängder behövs för att döda ett stort djur som en ko eller en häst, berättar Kerstin de Verdier, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Förloppet är snabbt, djuret krampar kraftigt i epilepsiliknande anfall och dör inom femton minuter. 

Sprängörten växer i strandkanten vid sjöar och bäckar i så gott som hela landet. Växten är vanlig i till exempel Tiveden. Under perioder med torka och lågt vattenstånd kan risken öka för att djuren ska nå fram till sprängörten och äta av den.

SVA råder lantbrukare med betesdjur att söka igenom och rensa sina marker från sprängört. Har man växten på sina marker ska man stängsla bort den så djuren inte kan nå den.

Är det inte möjligt ska man gräva upp växten ur marken och bränna växtdelarna, säger Kerstin de Verdier.

SVA får varje sommar frågor från människor om sprängörten, berättar hon.

SVA uppmanar även människor som kommer i kontakt med sprängörten att vara försiktiga, fortsätter hon.

– När man hanterar växten ska man ha handskar på sig och man ska inte stoppa fingrarna i munnen. Den är giftig för människor också. Man ska ha stor respekt för den här växten, för den är farlig.


Fakta om sprängörten

Växten är mycket giftig. Speciellt roten innehåller cicutoxin.
Förtäring kan innebära livsfara, även små mängder kan ge allvarlig förgiftning. Dödsfall har inträffat vid förväxling med ätliga rötter.
Rotstocken och nedre delen av stjälken är ihåliga med tvärväggar och innehåller en gulaktig, oljig växtsaft, där giftet är koncentrerat. Sprängört växer vid stränder, vattendrag eller på fuktiga ställen. Roten kan bli lättåtkomlig vid t ex grävning eller torka.

Källa: Giftinformationscentralen 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista