Lars Niklasson
1 av 2
Lars Niklasson har tidigare varit prorektor för högskolan. Foto: Högskolan i Skövde
urban wass
2 av 2
Högskolan i Skövdes styrelseordförande Urban Wass. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio

Han föreslås bli ny rektor för högskolan

"Han har en förmåga att se helheten och bygga ett lag"
1:15 min

Styrelsen för högskolan i Skövde föreslår att Lars Niklasson blir ny rektor efter Sigbritt Karlsson, som slutar i november.

Lars Niklasson är idag prorektor på Jönköping University. Innan dess var han prorektor för Högskolan i Skövde i över 10 år. 

Urban Wass är styrelseordförande för Högskolan i Skövde och han är nöjd över kandidaten.

– Det känns väldigt bra. Det har varit en lång process med många inblandade så det känns skönt att ha kommit så här långt.

Arbetet med att plocka fram en kandidat har hållit på i sex månader men det var till slut en enig styrelse som röstade fram Lars Niklasson som slutkandidat.

För att få fram kandidater till rektorsplatsen så anlitade Högskolan i Skövde en konsultfirma för att hjälpa till med arbetet. Notan från konsultfirman blev 300 000 kronor men Urban Wass menar att det var värt pengarna. 

– Utan en konsultfirma som hjälpt oss så hade vi aldrig lyckats. Man kan tycka att det är mycket pengar men det var värt det.

Närmast så kommer nu ett hörande att hållas inför studenter och anställda på skolan som då har chansen att ställa frågor och sen måste regeringen ge sitt godkännande innan Lars Niklasson kan bli rektor.

– Han är bra på samverkan och har på senare år jobbat mycket med utbildningsfrågor. Han har en förmåga att se helheten och bygga ett lag och få med hela Högskolan i arbetet. Det tror jag blir en framgångsfaktor, säger Urban Wass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".