Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Wennerbergsskolans elever jobbar i utgrävningen i Lidköping. De sitter i en ungefär halvmeter djup rektangel och använder spadar och hinkar för att få upp jord.
1 av 4
Elever från Wennerbergsskolan får testa att vara arkeologer. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
Anna Nyqvist Thorsson från västsvenska arkeologiföreningen tittar in i kameran och ler, hon har mörkblå keps och blont hår i hästsvans.
2 av 4
Anna Nyqvist Thorsson från föreningen Västsvenska arkeologer är en av de som leder utgrävningen i Lidköping. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
Det är en närbild på en elevs hand som håller i en tand som hittats i jorden. Tanden är brun och smutsig och har tandrötterna kvar.
3 av 4
En tand som hittats på utgrävningen. Arkeologen Anna Nyqvist Thorsson tror att den kommer från ett djur. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
Några elever håller i en bricka och skakar den för att sila bort jorden och få kvar större bitar. Oftast så var det bara grus som blev kvar och inget av arkeologiskt värde.
4 av 4
Elever skakar jord för att få fram större bitar. Det hittades lite skelettdelar från djur och porslinsbitar. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio

Arkeologer gräver fram historien om Lidköping

"Vi har hittat keramik som vi tror är från 1100-talet"
2:51 min

Föreningen Västsvensk arkeologi gör en utgrävning i centrala Lidköping, som kommer att pågå från augusti till september. Idag var det skolbarn med.


Idag är det full fart vid kyrkoparken vid S:t Nicolaikyrkan i Lidköping.Anna Nyqvist Thorsson är en av arkeologerna på plats.

– Vi är intresserade av att ta reda på hur människorna levde här i Lidköping innan 1400-talet, för det finns inte så mycket information om det idag.

Anledningen till att utgrävningen är vid Lidan utmed Hamngatan och vid S:t Nicolai kyrkan är att marinarkeologer från Vänermuséet hittade kvarlämningar av brofundament och kajkonstruktioner i slutet på 90-talet.

Har ni hittat bevis på vad människorna faktiskt gjorde här uppe på kajen?

Nej, vi har inte kommit så långt än. Men vi har hittat porslinsbitar som vi tror är från 1100-talet.

På plats vid utgrävningen är också klass 5 från Wennerbergsskolan. De är här för att få en djupare förståelse för hur vår historia tagits fram eftersom de nu ska läsa historia i skolan. En av eleverna är Emin Karazu.

– Det är spännande att gräva för man vet inte vad man kommer att hitta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".