25-åring döms för mord på sin mamma

"Ett medvetet angrepp med uppsåt att döda"
1:01 min

En 25-åring döms för mord på sin mamma. Det slog Skaraborgs tingsrätt fast i sin dom som kom idag.

Sonen slog ihjäl sin mamma med olika tillhyggen i hennes hem utanför Tibro den 13:e maj i år. Det är sedan tidigare klart att mannen är allvarligt psykiskt sjuk och han döms därför till sluten rättspsykiatrisk vård. 

– Jag har dödat min mamma, det är det första han säger. 

Så berättade den polis som var först på plats i huset utanför Tibro den 13:e maj när hon vittnade i rättssalen.  I huset hittades en kvinna ihjälslagen och hennes 25-årige son greps på platsen.

Att sonen är gärningsmannen har tingsrätten redan fastställt, och att mannen lider av en allvarlig psykisk störning nu och när brottet skedde är också fastställt.

Frågan som tingsrätten haft att ta ställning till är om mannen haft uppsåt att döda, om det handlar om mord eller dråp och i domen som kom idag fastställer Skaraborgs tingsrätt att det handlar om mord

I domen står att mamman låg försvarslös på golvet och att det inte handlat om ett kortvarigt händelseförlopp. Det handlar om ett medvetet angrepp med avsikt att döda, och tingsrätten konstaterar att även en person som är allvarligt psykiskt sjuk kan begå brott med uppsåt. 

Under rättegången har åklagaren menat att det handlar om mord, att mamman försökte fly ut ur huset och att sonen hämtade olika verktyg som han använde som tillhygge när han slog ihjäl sin mamma och att det fanns tid under gärningen att besinna sig.

Mannens försvarsadvokat menar att han inte hade uppsåt att döda sin mamma utan att det handlade om dråp. Försvaret förklarade att han handlade i ett psykotiskt tillstånd där han inbillade sig att mamman gick till angrepp och att hans liv var i fara, därför handlade han i nödvärn när han attackerade henne, menar försvaret.

Även om tingsrätten inte ifrågasätter 25-åringens inbillade hotbild så kan det inte åberopas som nödvärn eftersom hotbilden helt saknar förankring i verkligheten. 

Det hela är en familjetragedi där den nu dömdes två syskon suttit med i rättssalen och tagit del av hur deras gemensamma mamma dödats, mamman som gjorde allt och kämpade under lång tid för att sonen skulle få vård och hjälp.

Samma dag som sonen hade ihjäl sin mamma besökte de två akut en läkare eftersom sonen mådde psykiskt dåligt. Vad som framkom under läkarbesöket är belagt med sekretess men sonen fick tre läkemedel utskrivna. Senare under kvällen dödade han mamman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".