Mamman om övningskörningen i 180 km/h

2:12 min

I vintras friades en mamma i Skaraborgs tingsrätt efter en väldigt snabb övningskörning med sin son. Nu gör åklagaren ett nytt försök att fälla henne i nästa instans.

Det var den 11 februari 2014 som en kvinna och hennes då 17-årige son övningskörde mellan Mariestad och Skövde. Plötsligt dök det upp en vit Mercedes bakom dem som började blinka och tuta för att provocera den övningskörande sonen, berättar mamman i korridoren utanför rättssalen i Göta Hovrätt.

– Sedan när det blev dubbelfiligt så körde de om. Det slog slint i huvudet på grabben som hängde på. Grabbar i den åldern...

Vad gjorde du då?

– Jag försökte att prata med honom, men det var som att prata med en vägg. Det gick inte att få kontakt med honom.

I höjd med Stöpen passerade de två bilarna en civil polisbil som tog upp jakten. 17-åringen var uppe i 180 kilometer i timman och körde över en spärrlinje, innan patrullen lyckades få stopp på honom. Mercedesen däremot kom undan.

Enligt polispatrullen pratade mamman i mobiltelefon, när patrullen kom fram, och en av poliserna sa i dag i hovrätten att han fick säga till kvinnan två gånger att lägga på. Det förnekas dock av mamman som säger att hon lade på direkt.

I normalfallet är handledaren ansvarig för vad som händer under en övningskörning, men en oenig tingsrätt kom i vintras fram till att mamman inte kunde ställas till ansvar för det här. Orsaken är framförallt att sonen vägrat att lyssna på henne - ungefär på samma sätt som att en vanlig bilförare inte kan ställas till svars för en olycka som orsakas av ett tekniskt fel på bilen.

Men kammaråklagare Magnus Feldt Håpnes håller inte med. Han menar att målet är viktigt just eftersom det handlar om vad man har för skyldigheter som handledare vid övningskörning.

 – Jag tycker att med den fakta som kommit fram är det tydligt att handledaren har brustit i sitt ansvar och därför bör få det straffrättsliga ansvaret, säger Feldt Håpnes.

På vilket sätt har hon brustit i sitt ansvar?

– Jag menar att hon varit mer fokuserad på sitt telefonsamtal än på hur sonens körning varit.

Hur borde hon ha gjort då?

– Körningen borde ha varit som om hon gjort den själv. I det här fallet borde hon med anledning av telefonsamtalet som hon fick, ha stannat bilen och inte fortsatt körningen förrän telefonsamtalet var över.

Mamman igen:

– Telefonsamtalet var bara några korta sekunder. Man ska inte prata i telefon givetvis när man sitter bredvid, säger hon.

Hur har det gått för din son då - har han fått något körkort?

– Det har han haft sedan mars förra året. Och det har gått bra.

Domen i hovrätten faller den 12 september.