Joacim Holgersson
1 av 3
Joacim Holgersson Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Äppelodling Äppleodling
2 av 3
Joacim Holgerssons ekologiska äppelodling i Kinne-Kleva. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Äppleodling äppelodling
3 av 3
Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio

Tung arbetsbörda skrämmer odlare från gröna äpplen

"Det är lättare att spreja mot allting istället"
4:10 min

Bara två procent av alla ekologiska äpplen i Ica och Coops sortiment är svenska. Joacim Holgersson odlar ekologiska äpplen i Skaraborg och han tror avsaknaden av ekologiska odlare beror på arbetsbördan.

En av de få ekologiska äppleodlare i Skaraborg är Jocaim Holgersson från Kålland i Lidköping.

– Det är lättare att spreja mot allting och bota istället för att förebygga. Så det är mycket mer arbetsintensivt att odla ekologiskt, säger han.

Joacim Holgersson har flera odlingar i Skaraborg, bland annat i Falköping, Skövde och Kinne-Kleva. Men det hör alltså inte till vanligheterna att odla ekologiska äpplen i Sverige då bara två procent av ekologiska äpplen i butikerna är svenska. Men efterfrågan finns om det skulle odlas mer ekologiskt.

– Vi skulle gärna sälja fler svenska ekologiska äpplen om det fanns mer. Våra kunder efterfrågar ekologiska produkter så vi skulle gärna sälja fler om det fanns fler att tillgå, säger pressansvarig på Coop Tobias Rydeberg.

Framtiden för Joacim Holgersson ser därför ljus ut som kommer att utöka sina ekologiska odlingar kommande år.

– Jag har inga problem med att sälja mina äpplen så de kommande åren så kommer jag odla fyra till sex hektar till. Så jag ser väldigt ljust på framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".