Förslag om begränsning inom välfärden

1:15 min

Frågan om vinster i inom välfärdsbranchen debatteras återigen i Sverige. Regeringen har nu tillsatt en utredare, som i ett förslag vill se att man begränsar vinstuttagen. 

SVT Nyheter erfar att regeringens utredare, Illmar Reepalu, vill se ett förslag som begränsar företagens vinstuttag till åtta procent, för de företag som ska ge oss medborgare ett alternativ till kommunal välfärd, som hemtjänst, förskolor, vårdcentraler

Regeringen menar att det är ett problem att skattemedel - som finansierar dessa olika verksamheter, kan generera stora vinster för ägararna - i vissa fall. 

Svenskt Näringsliv anser däremot att förslaget om ett vinsttak på åtta procent, är orimligt. 

Patrik Björk som är socialdemokratiskt riksdagsledamot från Falköping, säger att det finns ett starkt folkligt stöd för förslaget. 

–Samtidigt så vet vi också att det finns ett starkt folkligt stöd för att kunna välja och påverka utbudet av olika välfärdsmöjligheter, säger Björk. 

Ett beslut kring det här förslaget kommer tas 1 november i år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista