Dagen då Martin tappade stridsvagn i Göteborgsbacken

3:09 min

Att man tappar lite last under transport kan väl hända. Men att, som Martin Andersson, tappa en 54 ton tung stridsvagn i Jönköping...

Det var ett bra tag sedan det hände, men historien har Martin Andersson från Trollhättan inte tidigare berättat.

Året var 1990 och Martin gjorde lumpen, som stridsvagnstransportör på P4 i Skövde. Den här gången hade han varit i Eksjö och lastat en stridsvagn, en 54 ton tung Centurion 104. 

Transporten gick genom Jönköping och gick bra, fram till dess att de kom till den del av riksväg 40 som kallas Göteborgsbacken.

– Där fick vi stanna i backen, tryckstången hade lossnat vid gaspedalen. Men det var bara att trycka i den. Med den enorma vikten var det svårt att komma igång i backen, det blir det där gungandet... Rätt som det är smäller det till, jag tittar bakåt och ser stridsvagnen rulla bakåt, berättar Martin Andersson i P4 Jönköping.

Jag tar mikrofonen, säger: Löjtnant, kom... Vi har tappat stridsvagnen...

Handbromsen på stridsvagnen var inte åtdragen, enligt Martin var det dock inte han som körde upp stridsvagnen på ekipaget. Ingen person kom till skada och inga bilar möttes av den skenande stridsvagnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista