Wilhelm Ekholm
Wilhelm Ekholm, ordförande för elevkåren på De la Gardiegymnasiet i Lidköping. Foto: Privat.

Elevkåren: En stor miss från oss

"Vi hade ingen aning om vad ett LMA-kort var för något"
1:15 min

Under en inspark i fredags för elever på De la Gardiegymnasiet i Lidköping så släpptes inte alla in, fast man hade köpt biljett.

En av de som inte släpptes in var Mojtaba, som är asylsökande och som inte kom in på grund av att han hade ett LMA-kort. 

Den aktuella krogen vill inte intervjuas men uppger för P4 Skaraborg att de hade en uppgörelse med elevkåren om legitimationskrav. Elevkåren som också fanns på på plats den aktuella kvällen, stödde krogens beslut att inte släppa in ett antal asylsökande med LMA-kort. Något som anhöriga till de asylsökande ställt sig kritiska till. 

Wilhelm Ekholm är ordförande för elevkåren på De la Gardigymnasiet och tycker att det inträffade är tråkigt och att elevkåren inte visste vad ett LMA-kort var för något. 

–Själv hade jag ingen aning om vad ett LMA-kort var förrän ni ringde och berättade om det här, säger Wilhelm Ekholm. 

Hur ska ni gå vidare med det här?

–Självklart måste vi ha ett möte om det här inom styrelsen eftersom vi är en demokratisk förening och självklart ska de får tillbaka pengarna som de lagt ut på biljetten, säger elevkårens ordförande Wilhelm Ekholm. 

Vad är ett LMA-kort?

Det är den id-handling som utfärdas till asylsökande. LMA-kortet räknas i formell mening inte som giltig legitimation. 
Du kan i vissa fall använda LMA-kortet för att legitimera dig när du ska hämta ut postpaket från utlandet eller rekommenderad post från Migrationsverket. 

Källa: Migrationsverket

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".