barnen månstorpsvägen
1 av 4
Några av barnen som har fått indragna busskort. Från vänster: Leon, Oliver, Rasmus, Engla, Ellen, Matilda, Erik (sittande), Emil och Keanu Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Holmestadvägen Månstorpsvägen
2 av 4
Holmestadvägen som barnen måste gå på för att komma till skolan. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Julia Färén
3 av 4
Julia Färén är mamma till ett barnen och är upprörd över kommunens beslut. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Holmestadvägen Månstorpsvägen
4 av 4
Efter att ha gått längs den här vägen så måste barnen sen korsa gamla E20 för att ta sig till skolan. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
GÖTENE

Indragna busskort till skolbarn upprör

"Det finns inte ens plats för barnen att gå bredvid vägen"
3:24 min

Tolv barn som bor utanför Götene måste gå på en landsväg utan cykelbana och korsa gamla E20 när de ska till skolan. Detta för att kommunen inte vill ge barnen några busskort.

Kommunen vill inte ge barnen några busskort, då man anser att barnen bor för nära skolan och inte har några trafikfarliga vägar till dit. 

Men mamman till ett av barnen Julia Färén håller inte med.

– Det finns inte ens plats för barnen att gå bredvid vägen. Åker en lastbil på vägen så finns det inte så mycket mer plats alls.

När jag och Julia Färén står vid sidan om Holmestadvägen vid barnens busshållsplats så dundrar en lastbil förbi på den smala landsvägen.

Hastighetsbegränsningen är 70 men de som bor längs vägen vittnar om att många kör fortare än så. Vägen är också så pass smal att den inte har några mittlinjer.

– Här vill våra politiker att våra barn ska gå ifrån att de är sex år. Jag tycker att det är fruktansvärt, säger Jenny Färén.

När barnen väl har tagit sig fram på den smala landsvägen så måste också gamla E20 korsas utan varken övergångsställe eller trafikljus, innan barnen kommer fram till skolan.

Anledningen till de uteblivna busskorten till barnen ska vara för att de bor 2,9 kilometer ifrån skolan. Kommunens gräns för att få busskort ligger på tre kilometer. Alltså bor familjerna 100 meter för nära för att få ett busskort.

Barnen som just nu får åka på tillfälliga busskort till skolan har själva inte mycket till övers för vägen de måste gå på.

– Den tänker jag aldrig gå på, säger ett av barnen.

– Kommer det två långtradare är det kört, stämmer ett av barnen in med.

Barnen åker just nu på tillfälliga busskort som kommer att sluta gälla den 15:e september.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".