Nils Posse från Skövde.
1 av 3
Skövdekillen Nils Posse som numera bor i Göteborg där han pluggar och tränar goalball. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges radio
Nils Posse slänger sig framför målet
2 av 3
Nils Posse intar försvarsställning framför målet, som i goalball är 9 meter brett. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges radio
Nils Posse ögonbindel
3 av 3
Såhär ser den ögonbindel ut som alla spelare använder sig av under match. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges radio
PARALYMPICS

Han lyssnar sig fram till motståndarna

Nils Posse om känslorna inför Paralympics
3:31 min

Idag invigs de Paralympiska spelen i Rio. Nils Posse från Skövde är en av dem som blivit uttagen och som ska tävla för Sverige i sporten Goalball.

18-åriga Skövdekillen Nils Posse har spelat goalball i fyra år, varit med i landslaget i två av dem och nu även uttagen till att tävla i Paralympics i Rio.

Hans karriär har gått spikrakt uppåt och beskedet om uttagningen till Rio, fick han i ett telefonsamtal från hans coach. 

Coachen ringde och sa: Hej Nils, du är uttagen till Rio. Det var en perfekt dag.

I goalball finns det sex spelare i varje lag, varav tre är på planen samtidigt där spelarna befinner sig hela tiden på sin egen planhalva.

Sporten är unik på det vis då synskadade och icke synskadade kan tävla på lika villkor, eftersom alla, oavsett synstyrka, måste ha på sig ett par specialglasögon som omöjliggör att man ser någonting.

Detta gäller dock inte vid mästerskap då spelarna maximalt får ha 10% syn för att få deltaga.
Bollen som kastas iväg med ibland en hastighet av 70 till 90 km/timmen, väger 1,25 kilo och hörs tack vare att den har bjällror i sig.

Nils som sen tre år tillbaka är bosatt i Göteborg, varvar sitt goalballspelande med studier på gymnasiet. Han har testat på flera andra parasporter innan han satsade helhjärtat på goalball och det var efter att en kompis fick med honom till en träning som sen gjorde att han fastnade för den.

Den absoluta formtoppen för herrlaget ska infinna sig under morgondagen den 8 september. Då premiären av Paralympics i Rio och hemmanationen och det regerande världsmästarlaget Brasilien, väntar.

I gruppen väntar förutom Brasilien, Algeriet, Kanada och Tyskland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".