Else-Marie Törnberg, Suicidprevention i Väst
Else-Marie Törnberg är chef för Suicidprevention i Väst Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
#prataomsjälvmord

Bara fyra kommuner förebygger självmord

"Det är lite motvind men det är små steg framåt"
1:50 min

Självmord är nästan sex gånger vanligare än dödsolyckor i trafiken. Men i Skaraborg är det bara Gullspång, Töreboda, Mariestad och Götene som jobbar aktivt med suicidprevention.

Var sjätte timma dygnet runt, året om tar en medmänniska sitt liv i vårt land. Ansvaret för att rädda liv ligger inte bara på vården, även kommunerna och andra samhällsinstanser kan göra en insats.

– Varje självmord och självmordsförsök visar ju på samhällets brister, säger Else-Marie Törnberg, verksamhetschef på Suicidprevention i Väst. 

Den ideella organisationen hjälper kommuner i arbetet med att förebygga självmord. Men här i Skaraborg är det bara Gullspång, Töreboda, Mariestad och Götene som jobbar med suicidprevention.

– Det är lite motvind men det är små steg framåt i alla fall, säger Else-Marie Törnberg. 

Det handlar om att tänka förebyggande hur man säkrar upp kring till exempel broar och vägar men också hur man kan göra riktade sociala insatser för utsatta grupper.

Else Marie Törnberg jämför med arbetet kring Nollvisionen i trafiken. Där har vi fått ner dödstalen till historiskt låga nivåer - runt 260 personer omkom på vägarna i fjol.
Men självmorden fortsätter ligga kontant runt 1500 trots att staten antagit en nollvision även här.

– Det gjorde man 2008 men man lägger inte en krona på att utveckla en systematik kring suicidprevention.

Vad skulle det innebära om varje enskilt självmord hade en haveriutredning liknande de som görs vid en trafikolycka?

- Om man ser på suicid som ett psykiskt olycksfall kunde man upptäcka vad som föregått olyckan, vad hade behövts för stöd och vilka hinder fanns det på vägen. Fanns det något staket beroende på vilken metod man använde rent praktiskt. 

Samhället kan göra mycket både i stort och smått. Det finns designers som tar fram material som ger vika vid belastning och som används på institutioner där självmordsförsök kan förekomma, berättar Else-Marie Törnberg. Att läkemedel säljs i mindre blisterförpackningar där man måste trycka ut tabletten istället för att kunna hälla ut en större mängd piller, är ett annat exempel på suicidprevention. 

– Viljan att leva är hög men viljan att dö är episodisk så en liten fördröjning kan ibland räcka för att den personen avstår från att ta sitt liv, förklarar Else-Marie Törnberg. 

Hjälplinjer kring självmord

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60
Alla dagar 13 – 22

Mind, Självmordslinjen 90101 och chatt: mind.se/
sjalvmordslinjen

BRIS, Vuxnas telefon – om barn 077-150 50 50
Vardagar 9 – 12

Jourhavande medmänniska 08-702 16 80
Alla dagar 21 – 06

Jourhavande präst, telefonstöd via 112. Alla dagar 21 – 06
Chatt: svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
Måndag – torsdag 20 – 24

Röda korsets telefonjour 0771-90 08 00
Söndag–torsdag 15 – 21

SPES, För anhöriga som mist någon i självmord
08-34 58 73  Alla dagar 19 – 22

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".