Jim Eriksson
1 av 6
Jim Eriksson. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges radio
Birgitta Eriksson, mamma till Jim.
2 av 6
Birgitta Eriksson, mamma till Jim. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges radio
Jims syster Jonna Eriksson som även arbetar som hans assistent.
3 av 6
Jims syster Jonna Eriksson som även arbetar som hans assistent. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges radio
7 september är världsdagen då man sjukdomen Duschenne muskeldystrofi uppmärksammas
4 av 6
7 september är världsdagen då sjukdomen Duschenne muskeldystrofi uppmärksammas. Foto: Ellen Zettergren/Sveirges radio
Många hade samlats utanför leksaksaffären inför ballongsläppet.
5 av 6
Många hade samlats utanför leksaksaffären inför ballongsläppet. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges radio
110 ballonger släpptes upp i luften för att uppmärksamma sjukdomen Duschenne muskeldystrofi.
6 av 6
110 ballonger släpptes upp i luften för att uppmärksamma sjukdomen Duschenne muskeldystrofi. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges radio

Jim har en obotlig muskelsjukdom

Mamman: Man bär ju med sig en sorg hela tiden
4:29 min

Varje år får cirka 10 pojkar i Sverige diagnosen Duchennes muskeldystrofi. En sjukdom som inte många hört talas om. Jim Eriksson från Tidaholm fick diagnosen när han var två år gammal. 

För några veckor sedan så uppmärksammades sjukdomen på flera platser runtom i världen, för alla människor som diagnostiserats med muskelsjukdomen Duschenne muskeldystrofi. 

I Tidaholm så bor Birgitta Eriksson med sina tolv barn och en av hennes söner, 14-åriga Jim Eriksson, fick diagnosen när han var två år gammal. 

–Det är väldigt sorgligt, man bär ju med sig en sorg hela tiden. Jag måste hela tiden vara förutseende och vara med, säger hon. 

Det går nog aldrig att sätta sig in i hur det är att ha den här sjukdomen.

I Sverige får ungefär 10 pojkar sjukdomen årligen och den förekommer oftast hos pojkar eller män. Sjukdomen gör att den successivt försvagar musklerna i kroppen som tillslut gör att man hamnar i rullstol. 

I nuläget så finns det ännu inte något bot mot sjukdomen och det forskas ständigt på nya lösningar. 

Jim behöver mycket assistans och hjälp i sin vardag, något som gör att mycket av hans fritid tas ifrån honom, berättar Birgitta.

–Han har en massa stretchning, hostmaskin på dagarna och det är inte så lätt att umgås med kompisar då, men när han är i skolan så är han alltid omringad av folk, alltid. 

I familjen Eriksson är dem tolv syskon, varav flera av syskonen valt att arbeta som assistenter till Jim. En av syskonen som länge jobbat med Jim är hans 14 år äldre syster, Jonna.

–Det har alltid varit naturligt för mig att jobba med honom, men klart att det är jobbigt också. Men det påverkar inte mig så mycket, han är som en vanlig lillebror, säger Jonna Eriksson. 

Den 7 september så firades Duschenne-dagen på flera platser runtom i världen och så även i Tidaholm. Då 110 ballonger släpptes upp i luften samtidigt och pengarna som kom från försäljningen av ballonger som totalt blev 4832 kronor, gick till forskningsstiftelsen för sjukdomen. 

Jim har avstått att medverka i intervjun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".