Prästerna Katarina Lindgren och Joachim Leijon sitter vid ett bord i kyrkan och pratar om anhöriggruppen de leder.
Katarina Lindgren är sjukhusdiakon och Joachim Leijon är präst i Svenska kyrkan och de leder kyrkans anhöriggrupp. Foto: Christopher Johansson/Sveriges Radio
#prataomsjälvmord

Kyrkan hjälper anhöriga att bearbeta självmord

Joachim Leijon: Det som sägs i gruppen stannar också i gruppen
1:17 min

Det finns ett stort behov för anhöriga att prata när någon i ens närhet valt att ta sitt liv. Till gruppen kommer efterlevande till personer som begått självmord med många frågor och framförallt en känsla av att man inte vet vad man ska göra nu.

Det finns ett stort behov för anhöriga att prata när någon i ens närhet valt att ta sitt liv. I Kyrkans hus i Skövde träffas runt 30 personer i en anhöriggrupp. Katarina Lindgren är sjukhusdiakon och Joachim Leijon är präst i Svenska kyrkan och de leder anhöriggruppen. Vår reporter Christopher Johansson träffade dem i kyrkan.

Till gruppen kommer efterlevande till personer som begått självmord med många frågor och framförallt en känsla av att man inte vet vad man ska göra nu.

Vad möter ni under era träffar?

– Sorg och förtvivlan. Mycket skam och skuld. Kunde jag ha gjort något? Jag borde ha förstått. Kunde jag ha gjort mer? Det är många frågor. Vissa får man svar på och andra får man aldrig svar på. Det är något som man måste lära sig att leva med, säger Katarina Lindgren.

- Det väcker mycket tankar naturligtvis. Också gentemot väcker det mycket känslor mot vården och psykvården allra helst. Det är svåra bitar givetvis, säger Joachim Leijon.

Vad får ni höra ni då?

– Att ingen tog dem på allvar. Vi hör historier om att man har varit inne på psyket flera gånger och tillslut skickas med med tabletter. Hon ska inte ha några tabletter, säger Katarina Lindgren.

Vad tänker ni på när ni hör historierna?

– Man delar frustrationen. Man delar också ilskan. Det är klart att det är politiska och ekonomiska frågor. Men det är den lilla människan som kommer i kläm. De som kanske inte har ork nog att tala för sig, det är de som sitter emellan, säger Joachim Leijon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".