Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Carl-Uno Olsson är ordförande i bildningsnämnden i Vara.
Carl-Uno Olsson är ordförande i bildningsnämnden i Vara.

Stora klasser och låga lärarlöner i Vara

Vi lever i en annan verklighet än vad siffrorna visar"
1:23 min

Ny statistik från Skolverket visar att undervisningskostnaderna per elev skiljer sig stort i landet. I botten ligger Vara kommun med knappt 40 000 kronor per år och elev.

Carl-Uno Olsson är bildningsnämndens ordförande i Vara kommun och han säger att detta bland annat beror på att man haft för stora barngrupper.

– Vi står inför en situation där vi behöver dela klasser och göra fler paralleller. Klasstorlekarna har varit så stora som det varit möjligt tidigare och vi behöver dela dom nu och det leder till att undervisningskostnaderna blir högre.

Undervisningskostnader i det fallet betyder lärarlöner och storleken på klasserna eller barngrupperna. 

I Vara kommun kostade varje elev 39 800 kronor i undervisningskostnader under 2015. Det går att jämföra med grannkommunerna Essunga och Grästorp där kostnaderna under 2015 låg på runt 54 000 kronor. 

Vara har under 2016 påbörjat en kraftansträngning vad gäller lärarlöner och det gör att siffrorna från 2015 blir något missvisande. 

–Vi har gjort en lönesatsning. Vi har avsatt fem miljoner där huvuddelen har hamnat på bildningsnämnden för att få upp lärarlönerna, säger Carl-Uno Olsson som är bildningsnämndens ordförande i Vara kommun och tillägger:

– Det är bra att man gör sådana här undersökningar men särskilt det här året så känns siffrorna ganska inaktuella. Vi lever i en helt annan verklighet än vad de här siffrorna speglar.

Högst undervisningskostnader per år och elev i Sverige har Sorsele kommun. Där uppgår kostnaden till 87 000 kronor per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".