Sverige tog medalj i bordtennis.
Sverige tog medalj i bordtennis. Foto: TT

Linus Karlsson tog bordtennissilver i Paralympics

Silvermedaljörerna: ”Det är ganska tungt”
3:18 min

Det svenska herrlaget, Emil Andersson och Linus Karlsson, förlorade finalen mot Ukraina med 0-2 och fick därmed nöja sig med silvret i bordtennisens klass 8.

– Just nu är det väldigt tungt, men vi kan inte vara alltför missnöjda, säger Linus Karlsson efter Paralympics-silvret.

Efter skrällsegern i semifinalen mot Kina blev det i finalen mot Ukraina förlust i två raka matcher. Men det svenska laget var inte alltför deppigt efter silvret i klass 6-8.

– Vi gör ett jättebra lagspel i det stora hela. Vi gör en bragdmatch mot Kina. I dag spelar vi också fullt godkänt, säger Emil Andersson.

Den inledande dubbelmatchen skulle avgöra mycket, sade de svenska spelarna på förhand. Så blev det också. I en tuff femsetare var det till slut Ukrainas Maksym Nikolenko och Viktor Diduch som var starkare. Skiljesetet vann de med 11-7, efter att ha vunnit de fyra sista bollarna.

– Vi fick en dålig start men krigade upp oss till 7-7. Sedan gör jag en dålig serve, och Linus gör någon dålig retur. Det är så lite som avgör. Hade vi haft lite flyt med oss så hade vi kanske vunnit dubbeln, säger Emil Andersson.

– Vi gör en jättebra dubbel igen, men det är den som avgör. Vi visste att matchen mot Diduch skulle bli jättetuff. Men hade vi fått dubbeln så tror jag att Emil hade gått in och avgjort, säger Linus Karlsson.

I singel valde Sverige att ställa upp med Linus Karlsson mot världsettan, Ukrainas storstjärna Viktor Diduch. Men Karlsson, rankad nia i världen, kunde inte överraska mot ukrainaren och förlorade i tre raka set, 5-11, 12-14, 7-11.

– Han är bäst i vår klass. Och han är en av de bästa i hela parapingisen. Han har slagit den bästa i den högsta klassen, så då visar man ganska hög klass, säger Emil Andersson.

Därmed blev det ingen avgörande match för Andersson mot antingen Maksym Nikolenko eller Mychaylo Popov. Sverige, vars lag var tredjeseedat inför turneringen, fick nöja sig med silver.

– Får vi smälta det här lite så tror jag att vi är nöjda. Vi kan inte göra mycket mer. Har man fått ut max så kan man inte vara så missnöjd, säger Linus Karlsson.

Medaljen är Sveriges nionde under Paralympics i Rio.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".