Tv-kameror riktas mot Jakob Morad under presskonferens.
1 av 7
Intresset för Jakob Morads hjälp- och fredsarbete i Syren var stort under resan. Det blev sammanlagt 18 tv-intervjuer. Foto: privat.
Jakob Morad, Falköping.
2 av 7
Falköpingsbon Jakob Morad vill dra sitt strå till stacken för att stoppa kriget i Syrien. Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.
Jakob Morad (femma från höger) tillsammans med delar av gruppen som åkt till Syrien för att hjälpa.
4 av 7
Jakob Morad (femma från höger) tillsammans med delar av gruppen som åkt till Syrien för att hjälpa. Foto: Privat.
Syriens stormufti träffade gruppen sammanlagt sju gånger under deras besök i Syrien.
7 av 7
Syriens stormufti träffade gruppen sammanlagt sju gånger under deras besök i Syrien. Foto: Privat.

Jakob från Falköping hjälpte krigsdrabbade i Syrien

"Vi hjälpte 139 familjer. 139 familjer! Jag kände att jag kunde göra något"
8:59 min

Jakob Morad är nyligen hemkommen från Syrien, där träffade han ministrar, religiösa ledare, kändisar - och en massa människor i stor nöd.

Det gäller att hänga med när Jakob Morad på sin telefon i rask takt bläddrar förbi bilder ministrar, partiledare, religiösa ledare och kändisar som han träffat under resan.

På ungefär tio dagar genomfördes 42 möten, 18 tv-intervjuer och 32 besök sjukhus och skolor. Och så hjälpte gruppen över 130 familjer i nöd:

– På den här resan hjälpte vi sammanlagt 139 familjer. 139 familjer! Var jag trött? Ja. Var jag ledsen? Ja. Var det jobbigt? Ja. Men var jag glad? Mycket, för jag kunde göra någonting. 

Tidigare har Jakob Morad åkt själv för att dela ut mat, kläder och mediciner i Syrien. Nu åkte han som en del i en politiskt och religiöst obunden grupp. Sammanlagt var de strax över 30 syrier från hela världen, som åkte dit och arbetade. De leddes av en kärngrupp i vilken Jakob Morad ingår. 

– Det var många fler som ville följt med, men vi kan ju inte vara hur många som helst när vi ska träffa till exempel justitieministern eller talmannen. Hon är för övrigt kvinna, den första kvinnliga talmannen. 

Gruppens främsta mål är att hjälpa dem som drabbats hårt av kriget, som kvinnan som hade fem foton på sin vägg: ett för varje barn som hon förlorat i kriget.

– Jag bryr mig inte om ministrarna och de som bor på hotell. De kan få tag på allting, de klarar sig. Men de som inte har något, de som förlorat allt, hur mår de? Hur kan jag hjälpa dem? Det är det som är målet.

Jakob Morad hade avsatt 25 000 kronor för resan, men kom upp i 40 000 kronor innan han kommit hem. Det var för svårt att inte hjälpa, upptäckte han.  

– Men om man delar ut hundra kuvert med pengar i, så räcker de ju bara en månad eller så. Sen måste man hjälpa igen. Därför måste vi träffa ledarna också, så att vi kan hjälpa långsiktigt. 

Till sex ministrar, flera religiösa ledare och talmannen har gruppen framfört att Syrien borde ha en flyktingminister. Idag ligger ansvaret för flyktingfrågor på utrikesministern. Det vill Jakob Morad ändra på.

– De som vi träffat tycker att det är en bra idé, förutom utrikesministern. Det är han som har ansvaret för frågorna och han säger att han inte tycker att det behövs och att det är på väg att bli bättre. Men det händer ju ingenting! 

Redan i december ska Jakob Morad resa tillbaka. Eftersom intresset för att ingå i gruppen är så stort planeras bland annat en konferens där flera hundra personer väntas delta. Inbjudna ledare har sagt ja till att komma.  

– Då ska jag även träffa president Bashar al-Assad och prata om en flyktingminister. 

Det är väldigt mycket jobb. Under intervjun plingar hans telefon otaliga gånger. Det är bilder från Syrien, frågor och besked om hur det gått för människor som han hjälpt. Kvinnan som förlorat fem barn, hon har fått ett jobb nu. Hon ska arbeta på en skola för de föräldralösa barn.

– De ringde och berättade det igår. Det är bra. Hon behöver komma ut och träffa folk. På skolan kan hon göra nytta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".