Vårdpersonal behandlar en patient. Foto: Bertil Ericson /Scanpix
Mer pengar till välfärdsjobb. Men nya jobb blir det inte i alla kommuner. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
VÄLFÄRDSMILJARDERNA

90 nya jobb i Falköping - inga i Mariestad

"Det räcker inte till några nya tjänster"
1:34 min

I dag presenteras regeringens budgetförslag. Den största satsningen är de tio miljarder som kallas för "välfärdsmiljarderna" och som ska ge fler nya jobb i kommunerna.

Men det är inte överallt som det här betyder nya arbetstillfällen. Johan Abrahamsson är moderat kommunalråd i Mariestad:

– I dagsläget ser det ut som att det inte räcker till några nya tjänster eftersom skatteintäkterna minskar så mycket både i år och kommande år, säger han.

Enligt regeringens preliminära uppgifter får Mariestad drygt 20 miljoner kronor av de så kallade välfärdsmiljarderna.

Men Johan Abrahamsson säger att skatteintäkterna minskar med ungefär lika mycket och att det i praktiken inte blir något tillskott att tala om.

Liknande signaler om att minskade skatteintäkter äter upp tillskottet kommer från flera kommuner i Skaraborg, främst borgerligt styrda men också från det socialdemokratiskt styrda Lidköping.

Men i Skara kommun slår man fast att pengarna kommer att omvandlas till nya välfärdsjobb, liksom i Falköping där socialdemokraten Conny Johansson är kommunalråd. Han räknar med att välfärdssatsningen kommer att ge mellan 90 och 100 nya jobb i hans kommun.

– Vi förstärker på de ställen där vi haft större utmaningar. Det är inte längre några engångspengar, utan därför satsar vi på långsiktighet, menar Conny Johansson.

Även i Falköping märks minskade skatteintäkter, men kommunen räddas ändå av en befolkningstillväxt som i slutänden gör att nästan hela välfärdspengen kan användas som förstärkning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".