Mona Sahlin, den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.
Foto: Henrik Montgomery / TT

Mona Sahlin misstänks för brott

Mona Sahlin och hennes tidigare livvakt har delgivits misstanke för brott, rapporterar Expressen

Mona Sahlin har delgivits misstanke om osant intygande och brottsrubriceringen för livvakten är brukande av osann urkund.

Sahlin avgick i våras från posten som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, sedan Expressen avslöjat att hon intygat att en medarbetare tjänat betydligt mer än vad han egentligen gjort.

Enligt Expressen var syftet att visa att livvakten tjänade tillräckligt mycket för att bli godkänd som köpare av en exklusiv bostadsrätt. Senare har Expressen tagit del av ännu ett intyg från Sahlin med felaktiga löneuppgifter om livvakten, den här gången ställt till en bank.

Advokat Claes Borgström biträdde Mona Sahlin under förhöret där hon delgavs misstanke om osant intygande.

– Naturligtvis nekar hon till brott. De uppgifter hon har lämnat i de här intygen har varit korrekta vid den tidpunkt hon har skrivit dem, säger Borgström till TT.

Om polisen och åklagaren inte delar Sahlins uppfattning har hon enligt Borgström "under alla förhållanden" saknat uppsåt och avsikt att vilseleda eller lämna några som helst felaktiga uppgifter.

Förhöret med Sahlin pågick i två timmar, enligt Håkan Roswall, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren som leder förundersökningen.

– Det som rör osant intygande är att hon har skrivit att den här livvakten har en inkomst som han i själva verket inte har, säger Håkan Roswall till Aftonbladet.

Ekot söker just nu Mona Sahlins advokat och Åklagarmyndigheten för en kommentar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".