Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio.
Läkaren tog kvinnan på brösten enligt åtalet Foto: Malin G Pettersson/Sveriges Radio.

Skaraborgs sjukhus borde anmält tafsande läkare

Chefläkare: Kan inte riktigt svara på varför vi inte kontaktade IVO
1:34 min

Den läkare som nu åtalats för att ha slickat en patient på brösten har kunnat jobba vidare på annan ort. Skaraborgs sjukhus sa upp läkaren men gjorde ingen anmälan till IVO, nu medger de att det var en miss. 

P4 Skaraborg berättade i förra veckan om två fall där läkare gått över gränsen mot patienter; en kvinnan blev enligt ett åtal tafsad på brösten och en kvinna fick flera privata sms. I båda fallen har läkarna flyttat och jobbar vidare på annan ort.

Jag tror vi har avvaktat polisutredningen

Nu medger chefläkare Marga Brisman vid Skaraborgs sjukhus att de borde anmält fallet med den tafsande läkaren till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. 

– Jag tror vi har avvaktat polisutredningen, säger hon. 

Men ni valde samtidigt att säga upp honom?  

– Ja, och jag kan inte riktigt svara på varför vi inte kontaktade IVO. 

Kommer det att ske framöver?


– Ja, det kommer det.

Vi har varit i kontakt med läkaren som häromdagen åtalades för sexuellt ofredande, han misstänkt ha tafsat en kvinna på brösten när hon sökte vård på akuten för svår huvudvärk och han försökte även ringa kvinnan från sin privata mobil vid två tillfällen.

Nu jobbar han som läkare på annan ort, han vill inte säga var. Den nya arbetsgivaren har inte hört av sig och bett att få referenser från Skaraborgs sjukhus och sjukhuset har heller inte efterforskat var han jobbar nu.

– Nej det vet jag faktiskt inte, säger Marga Brisman.

Det betyder alltså att han kan jobba vidare hos annan arbetsgivare utan att det finns någon notering om det här någonstans.

– Ja, har man inte ringt till oss och tagit referenser så är det möjligt att det är så.

I ett annat fall har en vårdcentral i västra Skaraborg fått kännedom om att en läkare kontaktat en kvinnlig patient via privata sms vid flera tillfällen. Där jobbade läkaren kvar fram tills vikariatet löpte ut, men vårdcentralen nöjde sig med att ge läkaren en tillsägelse. Även där jobbar läkaren idag på annan ort, men vill inte uppge var.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".