Torbjörn Bergman (M) samt skolmat genrebild
Torbjörn Bergman (M) menar att den aktuella skolan går emot fullmäktiges beslut att säga nej till en vegetarisk dag per vecka i matsalen. Foto: Henrik Dammberg / Sveriges Radio / Fredrik Sandberg /TT
SKÖVDE

Vegomat en skoldag i veckan - ifrågasätts av politiker

"Det viktiga med skolmaten är inte att rädda miljön"
2:55 min

Att en Skövdeskola enbart serverar vegetarisk mat en dag i veckan har fått moderate kommunpolitikern - och köttbonden - Torbjörn Bergman att reagera.

Det var Skaraborgs Allehanda som först uppmärksammade att kommunstyrelseledamoten Torbjörn Bergman (M), stuckit ut hakan när det gäller vad som serveras i matsalen i en skola i kommunen.

En dag i veckan är det nämligen enbart vegetarisk kost på menyn, och det bryter enligt Bergman mot kommunens måltidspolicy.

– Fullmäktige har sagt sagt nej till att ha det en gång i veckan. Och man ska ha respekt för de folkvaldas beslut när man jobbar i en politisk styrd organisation. Annars behöver man inte ha allmänna val, säger Bergman.

Men ingen har väl missat att vi måste minska vår köttkonsumtion för miljöns skull - är verkligen det här så illa?

– Den svenska miljön i form av biologisk mångfald lider av att de betande djuren minskar. Miljörfågan är inte så enkel att det skulle bli bättre av minskad köttkonsumtion. Det är ett väldigt grunt resonemang.

– Det viktiga med skolmaten är inte att rädda miljön eller klimatet. Det är att våra skolbarn får i sig en varierad näringsriktig mat.

Får man inte det med bara vegetariskt?

– Det är inte alla som har valt vegetarisk kost. Frihet och valfrihet är viktigt i en matsituation om man ska tycka att det är trevligt.

Du är lantbrukare och har 100 nötkreatur. Är det inte bara så att du talar i eget intresse?

– Det är du fri att tycka. Jag har satt barnens intresse främst.

Torbjörn Bergman har nu väckt den här frågan i servicenämnden där han också är ordförande.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".