Mjölksyra bild
1 av 2
Svante Lindqvist visar hur man mjölksyrar vitkål. Foto: Christopher Johansson/ Sveriges radio
Mjölksyrad vitkål
2 av 2
Mjölksyrad vitkål i burk. Foto: Cecilia Sassa Corin/ Hushållningssällskapet

Så ger du dina grönsaker mjölksyra

Experten Svante Lindqvist om hur man mjölksyrar vitkål
2:57 min

Christopher Johansson åkte under förmiddagen ut till Vättlösa, där han fick lära sig allt om hur man mjölksyrar grönsaker av experten Svante Lindqvist. 

Hemsyrad vitkål är gott, nyttigt och billigt och det är inte svårt att göra.

Den här satsen räcker till en 2-litersburk. Det går bra att dubbla receptet på surkål.

Som syrningskärl kan du med fördel använda en stor glasburk med snäpplock och gummiring. Det är viktigt att det inte kommer luft till för då kan fel mikroorganismer ta över. Men det kan även fungera med kruka, rostfri hink, stor skål av porslin eller plast som du kan placera en tyngd på (du kan också fylla en plastpåse med vatten ovanpå surkålen och använda som tyngd). Det finns också speciella jäskrukor med vattenlås för mjölksyrejäsning som är mycket smidiga om du syrar kål och grönsaker ofta. 

Ingredienser

Räcker till en 1½-2 litersburk

1 kg vitkål
2 krm enbär, stötta
2 krm kummin, stött
2 tsk salt (ej mineralsalt med lägre halt natrium)

Tillagning

  1. Strimla kålen tunt med hjälp av matberedare, osthyvel, mandolin eller kniv. Även rotstocken kan strimlas ner.
  2. Blanda kålen med saltet i en stor bunke. Låt det gärna stå i 15 minuter så hinner saltet börja förarbeta och dra ur lite vätska. Massera sedan kålen med händerna (använd engångshandske) eller stöt med t ex potatispress, mortelstöt eller liknande. Saften ska komma fram. Det är viktigt att det blir mjukt och saftigt.

Recept från Hushållningssällskapet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".