Eva Eriksson utreder minkfrågan

Regeringen skjuter upp beslutet om avveckling av pälsdjursuppfödningsindustrin. Planerna på att lagstifta bort bland annat alla minkfarmar kan nämligen strida mot rätten att driva företag och utöva sitt yrke. Därför vill regeringen nu göra en utredning av saken, och utredare blir Eva Eriksson, som är folkpartistiskt regionråd i Västra Götaland. Hon ska utreda om ett förbud mot pälsdjursindustrin i praktiken innebär ett näringsförbud, något som i så fall strider mot grundlagen.
Det var förra hösten som den socialdemokratiska kongressen beslutade att Sveriges pälsdjursindustri ska avvecklas. Ett av skälet till det var att det anses oetiskt att hålla djur i bur enbart för att göra päls av dem. Men regeringen tvekar inför beslutet. Nu skjuts det alltså upp ytterligare. Utredaren Eva Eriksson ska lägga fram sina slutsatser i juni nästa år. Själv har hon ingen äkta päls i sin garderob. Däremot äger hon en syntetpäls.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".