Svenska med baby
Svenska med baby startade 2012 och flera grupper finns spridda i 19 av Sveriges kommuner. Foto: Pressbild
LIDKÖPING

Bebisträffar för bättre integration

Förskolelärare: Man samtalar genom barnen
1:05 min

Svenska med baby heter konceptet där man vill försöka skapa en mötesplats för nya och etablerade svenskar som är föräldralediga. 

På Guldvingens familjecentral i Lidköping har man haft sådana här träffar sen i våras, där de föräldralediga får mötas tillsammans med barnen i fokus. Konceptet som startades i våras, är från början ett ideellt engagemang, där tanken bakom verksamheten är att bidra till ett öppnare och mer inkluderande samhälle, berättar förskoleläraren Birgitta Åkerblom på Guldvingens familjecentral. 

–Det är ju framförallt att bryta segregationen och att man blir nyfiken på varandra. Vi träffas ju både svensktalande och icke-svensktalande, där alla kan bidra med någonting. 

Gruppen träffas varje tisdag och diskuterar varje gång olika teman. Det kan till exempel handla om tandvård, jobb eller kläder inför skolstart. Men också sångstund och gäster bjuds in, för att förmedla information som kan vara bra att ta del av.

–Vi har väldigt roligt på våra träffar, avslutar Birgitta Åkerblom. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".