Villa i trädgårdsstaden
Tidigt på fredagsmorgonen var räddningstjänsten fortfarande på platsen. Foto: Christopher Johansson
SKÖVDE

Robotgräsklipparen orsakade inte villabranden

"Man har tittat på samtliga delar kopplade till den här gräsklipparen"
1:10 min

Eldsvådan startade där robotgräsklipparen stod på laddning. Men NFC:s analys visar nu att klipparen inte var brandorsaken.

Det var i juni som den aktuella Skövdevillan fick stora skador av en brand. Orsaken till att försäkringsbolaget intresserat sig för fastighetsägarens robotgräsklippare var att den stod på laddning vid det trädäck där branden startade – något som framgick av kameraövervakningsbilder.

Därför valde Länsförsäkringar att skicka klipparen till Nationellt forensiskt centrum för analys, och nu har resultatet alltså kommit.

– Man har tittat på samtliga delar kopplade till den här gräsklipparen, och det finns ingenting som talar för att gräsklipparen eller dess laddstation har förorsakat någon brand, säger Ulf Lindholm som är skadechef på Länsförsäkringar Skaraborg.

Då är ni tillbaka på ruta ett när det gäller brandorsaken?

– Ja, vi är tillbaka på noll och får titta på ärendet därifrån igen. Vi har trott att det var den här gräsklipparen men kan nu skriva av det. Det känns skönt.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".