2016 års Nobelpristagare i medicin: Yoshinori Ohsumi
Yoshinori Ohsumi, 2016 års Nobelpristagare i medicin. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nobelpriset i medicin till Yoshinori Ohsumi

Årets Nobelpris i medicin eller fysiologi går till Yoshinori Ohsumi för hans upptäckt om mekanismer för programmerad celldöd, so kallad autofagi. Det meddelade Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet i dag.

"Årets Nobelpristagare har upptäckt och klarlagt maskineriet som styr autofagi, en fundamental process för nedbrytning och återvinning av cellens egna beståndsdelar," heter det i pressmeddelandet från Nobelförsamlingen.

Anna Wedell, ordförande i Nobelkommittén för fysiologi eller medicin 2016, säger att Ohsumi har möjliggjort nya forskningsområden med sitt arbete.

"Ohsumis upptäckter har resulterat i ett paradigmskifte i vår förståelse av hur celler bryter ner och återvinner cellulärt material. Genom att studera det maskineri som Ohsumi upptäckt, vet vi idag att autofagi är fundamentalt för viktiga fysiologiska processer, bland annat för cellers förmåga att hantera näringsbrist och infektioner. Mutationer i gener av betydelse för autofagi kan orsaka ärftliga sjukdomar. Störningar i autofagi-processen kan bidra till bland annat cancer och neurologiska sjukdomar, skriver nobelprize.org.

Yoshinori Ohsumi föddes 1945 i Fukuoka, Japan. Han doktorerade 1974 vid Tokyo University. Efter en treårig vistelse vid Rockefeller University, New York, USA, återvände han till Tokyo University där han etablerade sin forskargrupp 1988. Sedan 2009 är han professor vid Tokyo Institute of Technology, enligt Nobelprize.org.

Han var överraskad och trodde inte att hans skulle få priset. Hans första reaktion var en suck av lättnad, berättar Thomas Perlmann, Nobelförsamlingens sekreterare, som pratade med pristagaren i morse över telefon.

Det är 116:e Nobelpriset i fysiologi eller medicin som presenterades i dag.

Förra året gick priset till tre forskare: William C Campbell, Satoshi Omura och Youyou Tu. Campell och Omura fick priset för sina upptäckter rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar. Youyou Tu prisades för sin forskning som resulterat i en ny behandling mot malaria.

Priset överlämnas av kungen Carl XVI. Gustaf på Nobeldagen den 10e december och motsvarar 11 miljoner svenska kronor.


Texten uppdaterasGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".