Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Viktiga besked om skuldnedskrivning för Stampen

En förutsättning för fortsatt dialog med investerarna
1:11 min

Idag kom beskedet i Göteborgs tingsrätt att det blir skuldnedskrivning för Stampel Local Media, där bland annat Bohusläningen och TT Ela ingår. Ackordet fastställs också för ett av koncernens tryckeriföretag. 

Beslutet i Göteborgs tingsrätt var väntat. Vid ackordsförhandlingarna i förra veckan röstade en majoritet av fordringsägarna ja till skuldnedskrivning i Stampen Local Media. Bolaget, där tidningarna Bohusläningen, TT Ela och Strömstad tidning ingår, får skulderna nedskrivna med 75 procent. 

I förra veckan fastställdes ackordet också för flera av koncernens övriga bolag, bland dem ägarbolaget Stampen AB. 

Och i Jönköpings tingsrätt blev det också ja idag till ackordet när det gäller tryckeriföretag V-TAB Norrahammar. 

Nu återstår ett beslut i Kalmar tingsrätt som rör tryckeribolaget V-TAB Vimmerby. Om ackordet fastställs även där på fredag, är det klart att skulderna skrivs ner för samtliga Stampenbolag som ingår i rekonstruktionen.  

– Ackordet kommer troligen att gå igenom även där, säger rekonstruktören Christian Andersch till P4 Väst. 

När besluten om skuldnedskrivning fattats för samtliga rekonstruktionsbolag kan Stampenkoncernen gå vidare i förhandlingarna med nya investerare. En grupp västsvenska aktörer har skrivit under en avsiktsförklaring om att investera i Stampen. Att ackorden går igenom är ett villkor för de fortsätta diskussionerna med investerarna, säger Hampus Knutsson, kommunikationschef i Stampen. 

– Beskedet idag var viktigt, det är en förutsättning för att ta nästa steg i dialogen. Men av respekt för den överenskommelse vi har med de potentiella investerarna uttalar vi oss inte om övriga detaljer i avsiktsförklaringen.

När berättar ni mer om vilka investerarna är?

– Så fort vi kan. När bläcket har torkat på papperet informerar vi. Vi jobbar skyndsamt och är angelägna om att det ska bli klart, säger Hampus Knutsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".