Den förre IFK Skövde målvakten Joakim Svensson skydda sig med hjälm när han spelar matcher men får nej av förbundet.
1 av 2
Den förre IFK Skövde målvakten Joakim Svensson skydda sig med hjälm när han spelar matcher men får nej av förbundet. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.
Det internationella handbollförbundet har förbjudit hjälmen då de hävdar att det inte finns bevis för att den skyddar mot hjärnskador.
2 av 2
Det internationella handbollförbundet har förbjudit hjälmen då de hävdar att det inte finns bevis för att den skyddar mot hjärnskador. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.

Nekas hjälm – trots hjärnskakningar

"Det är inget ett förbund ska lägga sig i"
5:06 min

Handbollsmålvakter som vill skydda sig mot huvudskador genom att använda hjälm förbjuds från och med den här säsongen att göra det. Det upprör den förre IFK Skövde målvakten Joakim Svensson som drabbats av en rad hjärnskakningar.

Den tidigare IFK Skövde målvakten Joakim Svensson hade egentligen tänkt att lägga av efter förra säsongen.

Dels för att värvats som målvaktstränare till nykomlingen Skara HF när laget tog klivet upp i eliten och dels för att han nyligen blev pappa.

Men när HK Country hörde av sig och frågade om han ville varva ner i division 1 så blev det frestande att spela ett år till.

Svensson ville då använda hjälm eftersom han genom karriären skadat sig efter att ha fått skott i huvudet.

Några hjärnskakningar har det blivit. Kanske en fem, sex, sju stycken och några av dem har varit relativt jobbiga med att det blivit minnesförluster.

Men i samband med en träningsmatch fick han reda på att det inte var tillåtet att spela med hjälm.

– Jag har personligen svårt att se anledningen till att skulle förstöra någonting. Man har det för att skydda sig. Det borde inte vara något ett förbund ska lägga sig i utan det ska vara upp till var och en.

Svenska handbollförbundet har tidigare gett dispenser till målvakter att använda hjälm men från och med den här säsongen är det strikt förbjudet efter nya hårdare regler från det internationella handbollförbundet.

Nu har vi inget som helst utrymme att lämna en dispens eller ett ok för huvudskydd. Det är verkligheten för handbollen idag.

Lundberg hänvisar till det internationella handbollförbundets hårdare reglemente som grundar sig på att det inte finns någon forskning som dokumenterat att hjälmen skyddar mot hjärnskador.

En syn som det Svenska handbollförbundet delar.

– Det finns inget som påvisar att det skulle dämpa.

Vad finns det för nackdelar med att använda hjälm?

– Det var en bra fråga i sig. Men är man i det läget som killen (Joakim Svensson red. anm.) så är det frågan om en falsk trygghet att ta på sig ett huvudskydd och med det tro att man undviker hjärnskakningar.

– Jag tror man ska ta ett mycket större medicinskt ansvar och konstatera att om man är uppe i fem, sex hjärnskakningar så finns det inte fortsatt utrymme för att spela även om man har ett huvudskydd.

Men Joakim Svensson kommer fortsätta spela, trots sina tidigare hjärnskakningar.

I helgens premiär med HK Country fick han stå utan hjälm och argumentet om att den skulle skapa en falsk trygghet köper han inte.

– Jag kan bara prata för mig själv och det är snarare så att det ger en riktig trygghet. Att man dels kan agera på det sätt man vill och att det känns lite bättre om det skulle komma ett skott igen i huvudet. Har svårt att se att det skulle var någon negativ effekt av den, avslutar Joakim Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".