En kviga
1 av 2
OBS! Kvigan på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Scanpix
Karin Thörnell-Möller från Skaraborgs Aktiva Vallarförening tillsammans med sin hund Sam.
2 av 2
Karin Thörnell-Möller från Skaraborgs Aktiva Vallar förening, tillsammans med sin hund Sam. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges radio

I helgen avgjordes vem som styr kossorna bäst

"Det krävs mycket av hunden att flytta stora djur"
1:20 min

Under helgen har SM i Nötvallning hållits i Götene. Då 21 tävlanden gjort upp om söndagens 7 finalplatser med sina vallhundar. 

En som kom på andra plats under lördagens kvaltävling och som knep en av de sju finalplatserna var Karin Thörnell-Möller från föreningen Skaraborgs Aktiva Vallare, tillsammans med sin bordercollie Sam. 

– Det känns mycket bra, spänt men roligt, säger Karin Thörnell Möller. 

I Nötvallnings SM så använder man sig främst av hundrasen bordercollies som föraren styr genom kommandon, visselpipa och vallningsstav, som bland annat ska få hunden att förflytta kossorna genom grindar, ta in dem i fållor eller fördela nötflocken.

Många av de tävlanden använder sig av den här vallningstekniken på sina egna nötkreatur på gårdarna hemma. Och enligt Karin Thörnell Möller så gör det kossorna mer lugna när de får förflyttas av hundar istället för människor. Men det är inte alltid så lättvindigt. 

– Det krävs ganska mycket av hunden att flytta på stora nötdjur. Den är inte så flockbenägen som till exempel får är. Det krävs mycket mod och vilja, säger Karin. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".