Saxofonisterna, Rollin' Phones tillsammans med musikeleverna från Lidköping.
1 av 3
Saxofonisterna, Rollin' Phones tillsammans med musikeleverna från Lidköping. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio
Stina Andersson
2 av 3
94-åriga Stina Andersson väntar på att konserten ska börja. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio
Rollin' Phones
3 av 3
Rollin' Phones som firar 30 år tillsammans som grupp. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio

Svängigt jazzgung på äldreboende

Stina 94 år: Det är så vackert att höra på
2:50 min

Den här veckan får flera äldreboenden i Lidköping ett svängigt besök, då ett gäng saxofonister kommer att vistas i lokalerna. 

Det är saxofonkvartetten Rollin' Phones, som tillsammans med musikelever från Lidköping kommer ge sex konserter på äldreboenden runtom i Lidköping under veckan. 

Först ut blev Bäcklidens äldreboende i Vinninga där 94-åriga Stina Andersson bor. 

– Jag tycker det är roligt, jag är med på det!

Vad tycker du om saxofon då?

–Jag tycker det är så vackert att höra på, jag åkte alltid till en kyrka i Holmestad där det kom en och spelade och det var så fint, säger Stina Andersson, som bott på Bäcklidens äldreboende i fem år. 

Detta är ett samarbete mellan Kultur i Väst och Lidköpings kommun som startade redan förra året och som blev en lyckad satsning. 

Altsaxofonisten Kristin Uglar från Rolling' Phones, som dessutom firar 30 år som grupp, berättar att det betyder mycket att också få göra sådana här mindre spelningar och att få samarbeta med ungdomarna från musikskolan.

–Vi har alltid gjort väldigt mycket olika saker i vår grupp, men det är speciellt roligt med den här lilla turnén, just för att vi får träffa nästa generationens musiker eller väldigt dedikerad och kunnig publik, säger Kristin Uglar. 

Efter spelningen som innehöll allt från Ungersk dans från 1869 till melodin till Hasse och Tages prisbelönade komedi: Att angöra en brygga från 1965. Något som fick många av de äldre på Bäcklidens äldreboende, att stampa fötterna i takt. Och Stina Andersson var väldigt nöjd efteråt.

– Det var så fint, alltihop var så fint!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".