Mikael (t.v.) och Elias Ymer spelar båda för första gången i Stockholm Open.
Mikael (t.v.) och Elias Ymer spelar båda för första gången i Stockholm Open. Foto: Björn Lindgren/TT

Elias Ymer: Hoppas inte möta lillebror Mikael Ymer i Stockholm Open

Elias Ymer: "Du vill att träd ska växa hur snabbt som helst, men det går inte"
5:53 min

För första gången på ATP-nivå deltar båda tennisbröderna Elias och Mikael Ymer från Skara, i samma turnering. Men storebror Elias vill helst inte möta lillebror i Stockholm Open.

– Man hoppas ju inte att det händer, men om det händer vad kan man göra? Ingenting, bara spela för dagen men självklart hoppas man på att vi inte möts i första omgången, säger storebror Elias Ymer till Radiosporten när vi ses ett några dagar före turneringsstarten i Kungliga tennishallen.

Vem vinner då, av dig och lillebror, om ni skulle mötas?

– Man måste se Mikael som en riktig spelare nu. Åldern spelar ingen roll. Han är i bra form och det avgörs nog av vem som är bäst för dagen.

Frilansande tennisreporter Jonas Arnesen om det tänkbara brödramötet:

– Jag skulle kunna tänka mig att Mikael skulle vinna ett sånt möte. Med det inte sagt att han är en bättre tennisspelare, men han är en fantastisk matchspelare, säger Arnesen och tillägger:

– Elias skulle ha all press på sig som överlägsen Sverigeetta. Mikael skulle kunna gå in och veva på och veta att vinner han så är det en jättebonus. Just den mentala anspänningen tror jag skulle bli väldigt stor på Elias i en sån match.

20-årige Elias Ymer strävar förstås uppåt i tenniskarriären, mot i första hand en topp 100-rankingplacering och en etablering på ATP-touren. Under året har det mestadels blivit spel på challenger-nivån för Elias Ymer, alltså nivån strax under ATP.

En viktig pusselbit i strävan mot en högre världsranking är tränarfrågan. Under 2015 bröts samarbetet med den spanske tränaren Galo Blanco och i år har Elias Ymer haft coachhjälp av den svenska förbundskaptenen Fredrik "Fidde" Rosengren.

Men även det samarbetet har kommit till vägs ände och Elias Ymer har ännu inte klart med någon ny tränare.

– Det är inte klart än. Det kommer när det kommer.

Du är inte orolig på något vis?

– Nej, det är ingen fara. Min pappa och min fystränare hjälper mig.

Idag lottas singelturneringen i Stockholm Open. Då vet vi om bröderna tvingas möta varandra eller inte.

Här hittar du lottningen i Stockholm Open när den är offentliggjord (extern länk).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".