Viveka Karlberg utanför Skarabors sjukhus.
Skyddsombudet och sjuksköterskan Viveka Karlberg Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio

"Det har inte blivit bra för någon egentligen"

Vårdförbundet om upphandlingen: Det är oerhört tragiskt
1:10 min

Viveka Karlberg arbetar på Skaraborgs sjukhus och har arbetat med de spanska sjuksköterskorna. Hon tycker att sättet upphandlingen gick till på är tragiskt. 
– Det var konstigt redan från början, säger hon.

Viveka Karlberg arbetar på kirurgen på Skaraborgs sjukhus i Skövde och är engagerad i vårdförbundet. Hon har arbetat med sjuksköterskorna som rekryterades från Spanien ända sen de kom till Skövde i våras. Hon tycker att sättet upphandlingen gick till på är tragiskt.

– Jag ifrågasatte hur det var upphandlat för allt gick väldigt fort. Det var konstigt redan från början, säger Viveka Karlberg.

Hur har ni som arbetar på sjukhuset påverkats av rekryteringen?

– Det har varit tungt för personalen och det har varit synd om de spanska sjuksköterskorna. Det har inte blivit bra för någon egentligen.

Påverkas patienter också?

– De har ofta känt att de inte blir förstådda och att de inte förstår vad de vill förmedla. De har bett dem att hämta någon som kan språket. De har påverkats så klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".