Therese Johaug i tårar på presskonferensen.
Therese Johaug i tårar på presskonferensen. Foto: Hakon Mosvold

Johaug stängs av i två månader

Dokument: Johaugs dopningsskandal
11 min

Therese Johaug stängs av i två månader under utredningen av hennes dopningsfall. Det meddelar Antidoping Norge i ett pressmeddelande.
– Tungt, men jag accepterar det, säger Johaug.

Den norska skidstjärnan stängs av fram till 18 december, eller tills en dom kommer.

– Bakgrunden till beslutet är att åtalsnämnden är av uppfattningen att utövaren inte kan sägas ha uppträtt utan skuld. Avstängningen innebär att idrottaren inte kan delta i tävlingar och organiserad träning, säger åtalsnämndens chef Anstein Gjengedal.

Det innebär att Johaug troligen kommer att missa fyra världscuphelger, bland annat premiären i finländska Ruka i slutet av november, om inte en dom meddelas tidigare.

– Det känns tungt, men jag accepterar det. Nu koncentrerar jag mig på det som är viktigast, vilket är att jobba för att bli helt frikänd. Jag ser fram emot en grundlig och fullständig utredning av frågan så snart som möjligt, säger Johaug i ett pressmeddelande.

Johaug testades positivt för den anabola steroiden clostebol i mitten av september. Hon hävdar att hon har fått i sig det förbjudna ämnet via en läppsalva som hon använde på ett munsår.

Antidopning Norge skriver i pressmeddelandet att åtalsnämnden också öppnar en utredning mot den före detta landslagsläkaren Fredrik Bendiktsen som enligt egen utsago köpte salvan till Johaug.

– Åtalsnämnden har beslutat att det ska öppnas en utredning för ett möjligt regelbrott, säger Anstein Gjengedal.

Läs mer om Johaugs dopningsskandal här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".