Kartläggning av vårdpersonalens extraknäck

Skaraborgs sjukhus håller just nu på med en kartläggning av personalens extrajobb.
Detta för att få bättre koll på om de anställda har andra åtaganden som skulle kunna skada Västra Götalandsregionens intressen.

Vid årsskiftet kom Västra Götalandsregionen med nya utförligare riktlinjer gällande bisysslor för de anställda.
I stora drag säger de att en anställd inte får ha ett extrajobb som genom sitt innehåll eller omfattning kan innebära att regionens intressen eller anseende skadas.

En otillåten bisyssla kan till exempel vara en som gör att den anställde hamnar i en jävssituation.
En läkare som har ett uppdrag åt ett läkemedelsföretag och själv i sitt arbete förskriver läkemedel åt patienter är ett exempel.

Ett extrajobb som gör att den anställde inte klarar av att utföra sitt jobb inom regionen på bästa möjliga sätt räknas också som otillåtet, liksom om det innebär att den anställde konkurrerar med regionen.
Att arbeta som hyrläkare eller i ett bemanningsföretag får endast i undantagsfall godkännas som bisyssla.

På Skaraborgs sjukhus finns just nu ingen klar bild av vad personalen har för bisysslor, eller i vilket utsträckning det förekommer.
När kartläggningen är klar i höst hoppas man ha bättre koll på läget och att man ska kunna skapa en gemensam syn bland de anställda på vad som är tillåtet och inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista