Peter Åhling på torget i Mariestad.
Peter Åhling fältassistent inom Mariestads kommun. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Jobbar för att stoppa knarket i Mariestad

Fältassistenten: Ställ mycket frågor. Var nyfiken.
1:20 min

Under de senaste veckorna har polisen slagit till på flera platser i Mariestad för att stoppa tillgången på narkotika. Peter Åhling som är fältassistent i Mariestad tycker att många föräldrar borde ta ett större ansvar.

– Om man backar ett antal år så pratade vuxna mer med varandra. Det var mer okej att ringa till något annat barns föräldrar så säga att vi såg din dotter göra det här och det här, säger Peter Åhling som jobbar drogförebyggande ute bland ungdomarna i Mariestad. 

Vi står på torget i Mariestad och pratar om den senaste tidens olika narkotikahärvor bland ungdomar i kommunen som polisen utreder. Senast i torsdags hittades misstänkt narkotika i en elevs väska på Vadsbogymnasiet.

Åhling menar att många föräldrar borde ta mer ansvar. Han skulle gärna se fler vuxna ute på kvällarna där de unga befinner sig.

– Det gäller att man faktiskt har koll. Vad gör mitt barn på helgerna och kvällarna?

Att det blivit en ökning av droganvändandet i Mariestad håller han helt med om.

– Absolut. Det har hänt väldigt mycket på kort tid. Det har blivit accepterat på något sätt.

Samtidigt pekar han på att de polisinsatser som varit på Vadsbogymnasiet och Högelidsskolan också visar på en styrka, och att man har ganska bra koll på situationen.

– Vi har en samverkan som fungerar. Där skola, socialtjänst och polis jobbar ganska tätt. Vi har ringat in det ganska bra, säger Peter Åhling

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".