Kritik mot hemtjänsten i Vara

1:42 min

Under 21 dagar har 16 olika personer från hemtjänsten i Vara besökt P-O Elofssons 82-åriga fru. Han är kritisk till den höga personalomsättningen i kommunens hemtjänst.

Tre gånger om dagen får P-O Elofssons 82-åriga fru besök av hemtjänsten. I sviterna av en stroke behöver hon mycket hjälp.

Under hösten har han reagerat över att det varit stor omsättning på personalen.

– Det är orimligt mot den enskilda människan, det är inte acceptabelt. Det ska vara kontinuitet. 

Något som leder till konflikter då han ofta behöver redogöra för hur hans fru vill bli vårdad.

– Jag har inget klander på vården som sådan, det är informationen mellan oss som brister. Vi har en vårdagenda som jag hävdar ska följas, men det har de svårt att göra på grund av omsättning av folk. 

Vara kommun eftersträvar god personalkontinuitet och ligger varken i botten eller i toppen jämfört med andra kommuner enligt socialchefen, Ann-Marie Brander.

Men äldre som behöver hjälp i sitt hem flera gånger om dagen, får räkna med att träffa mycket personal av bland annat schematekniska skäl förklarar hon.

– Det är oerhört svårt att komma ner lägre i kontinuitet med så stora hjälpinsatser. Om det är jobbigt kanske man söker ett boende istället om man inte klarar av att många personer kommer. 

Så man kan räkna med att det kommer så här många personer om man vill vårda en anhörig i hemmet?

– Ja. 

Men för P-O Elofsson är det inte lika självklart. 

– Jag kan väl ta det, men jag har märkt att min hustru börjar må dåligt. Hon börjar sparka mot vårdpersonal. Då måste jag agera för hennes bästa.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista