Arvid Jakobsson, 16, med sin pappa Christian Jakobsson.
Arvid Jakobsson, 16, med sin pappa Christian Jakobsson. Foto: Privat
LIDKÖPING

Vem ska ta hand om Arvid?

"Dom kan inte behandla våra handikappade barn som djur"
1:25 min

16-årige Arvid Jakobsson i Järpås är hjärnskadad och behöver hjälp dygnet runt. Men föräldrarna orkar inte mer och har därför bett om hjälp - vilket försäkringskassan satt stopp för.

Försäkringskassan har krav på ett intyg som inte går att skriva. Detta var GT först med att rapportera om.

– De kan inte behandla våra handikappade barn som djur, säger Arvids pappa Christan Jakobsson till P4 Skaraborg. 

Tanken var att kommunen skulle ta över assistansen för Arvid. Christian Jakobsson säger att kommunen vill ha ett intyg på när det är vård och omsorg och när det är assistans - ett intyg som Christian menar inte går att arbeta fram.

– Arvid är hjärnskadad dygnet runt så hur de vill utforma det är inget som varken vi eller läkaren förstår. Med de borde klara av ett samarbete, säger han.

För ungefär ett år sen kom Christian Jakobsson och Arvids mamma fram till att de ville komma tillbaka till ett mer normalt liv och börja arbeta och liknande igen.

I månadsskiftet försvinner föräldrarnas assistansersättning, men vem som ska ta över efter dem och sköta om Arvid är högst oklart.

– Jag vet absolut inte vad som kommer hända. Men det jag vet är att de inte kan behandla våra handikappade barn som djur. Jag kallar det dom gör för vanvård, säger Christian Jakobsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".