En kvinna sitter med miniräknare och räkningar. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Människor kan behöva hjälp att klara upp sina skulder. Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Fler skuldsatta söker hjälp av kommunen

"Tips att ta kontakt med oss så fort som möjligt"
2:30 min

Från och med den 1 november ändras lagen om skuldsanering. Antalet personer som vill ha budget- och skuldrådgivning i Skövde har därför ökat.

Överkonsumtion, företag som gått i konkurs, skilsmässa, förlust vid en fastighetsförsäljning eller spelmissbruk. Det finns många olika orsaker till att personer kan få skulder.

Som ett led i att minska skuldsättning ändras lagen om skuldsanering från och med den 1 november. Det innebär bland annat att personer som har detta får två månader där de slipper betala tillbaka sina skulder. Dessutom skapas ett uppsamlingskonto hos Kronofogden, som på så sätt kan sköta betalningen till alla fordringsägare i stället för att den skuldsatte ska behöva göra det.

I och med den nya lagen har antalet personer som vänder sig till Skövde kommuns budget- och skuldrådgivning ökat. Här kan personer få hjälp med sin ekonomiska situation.

– Vi börjar med att sammanställa ett skuldöversikt och sedan tittar vi också på att man har en budget i balans, det vill säga att man har inkomster och utgifter som överensstämmer så att man inte skaffar en massa nya skulder hela tiden, säger Cecilia Klämberg, enhetschef för försörjningsstöd, där bland annat budget- och skuldrådgivning ingår, i Skövde kommun.

Enligt henne har personer som får rådgivning hos dem vanligtvis skulder på mellan 300 000 kronor och en miljon kronor.

Skuldsanering betyder att en person slipper betala tillbaka hela eller delar av sina skulder. För att kunna få rätt till det måste man sakna möjligheter att betala inom en nära framtid och det är Kronofogden som beslutar om det. En betalningsplan görs tillsammans med den skuldsatte, som får leva på existensminimum i fem år innan resten av skulderna skrivs av.

Det är inte alltid kommunens budget- och skuldrådgivare kan rekommendera en skuldsanering, men att be om hjälp menar Cecilia Klämberg är viktigt.

– Det är väl ett tips att ta kontakt med oss så fort som möjligt om man behöver hjälp. För väntar man länge så är det klart att det kan bli mycket mer skulder och det kan bli svårare att ta sig ur det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".