Jenny Wester. Foto: Markus Alfredsson
Jenny Wester, chef för trafiksektionen i region Väst. Foto: Markus Alfredsson/Sveriges Radio P4 Sjuhärad

Hårdbevakning av vägarna i Skaraborg

Jenny Wester: Måste respektera hastighetsbegränsningarna
0:44 min

Civila poliser, mobila fartkameror, lasermätning och punktmarkering av riskvägar. Så ska polisen få Västsvenska trafikanter att förstå vikten av att hålla hastigheten.

– I ett ögonblick förändras livet. 

Så säger Jenny Wester, chef för trafiksektionen i region Väst som förklaring till polisens hårdsatsning de kommande veckorna.

För det är många som skadas och dödas i trafiken.

– De senaste tio åren har 640 personer mist livet i trafikolyckor i vår region. Lägg därtill de som skadas, både lindrigt och mer allvarligt.

Hur påverkar hastigheten utgången av en trafikolycka?

– Det är helt avgörande. Hastigheten dödar. En högre hastighet kan vara skillnaden på att skadas allvarligt eller dö om olyckan är framme, säger Jenny Wester.

Och det är många som inte håller hastigheten i trafiken. Enligt Trafikverkets siffror håller färre än varannan trafikant hastighetsbegränsningen på det statliga vägnätet.

– Det är absolut inte bra. Hög trafikrytm är farlig. Målet med den här satsningen är att få den stora massan att respektera hastighetsbegränsningarna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".