Sofia Jälevik med sin 14 månaders dotter Minoo.
Sofia Jälevik med sin dotter Minoo, som hon och hennes sambo tänkt ska börja på förskolan i januari nästa år. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio
LIDKÖPING

Långa köer till förskolorna oroar föräldrar

"Man känner ju en ovisshet över hur det ska bli"
1:34 min

Närmare 200 barn väntar på en plats till förskolorna inom Lidköpings kommun. Nu finns det en risk att föräldrar tvingas att fortsätta vara hemma och inte kan börja jobba i tid.

Föräldralediga Sofia Jälevik från Lidköping förväntar sig att hennes nu 14 månader gamla dotter Minoo, ska få börja på förskolan i januari.

Detta är något som hon och hennes sambo planerat och ansökt om sen en tid tillbaka, eftersom Sofia ska börja jobba igen efter årsskiftet. Men nu känner hon sig snarare stressad av den tanken eftersom det är så många barn som står i kö.

– Man känner ju en ovisshet såklart och lite smått stressad, man har ju sagt ett datum när man ska börja på jobbet igen, säger Sofia Jälevik.

Hon berättar att föräldradagarna börjar sina och att både hon och hennes sambo känner att de varit hemma tillräckligt länge och är redo för att börja jobba.

Men nu får de försöka se över om dem eventuellt måste behöva vara fortsatt hemma om inte dottern skulle få en plats i tid.

Kommunen har sagt att de heller inte kan garantera att familjer kommer få en plats på de första- eller andrahandsval av förskola som man ansökt om.

– Man tycker ju att de borde planerat det här lite tidigare och inte komma på när det är som störst brist att man kanske behöver bygga nya förskolor, säger Sofia Jälevik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".