Magnus Franzén och en älg
Magnus Franzén kolliderade med en älg i tisdags morse. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio / Anders Andersson / TT
TRAFIK

Magnus om krocken med älgen

"Det var en jädra tur jag hade"
3:04 min

Det anmäls omkring fem-tio viltolyckor om dagen just nu i Skaraborg. En morgon i förra veckan var det Magnus Franzén som satt bakom ratten.

Magnus Franzén bor i Berg utanför Timmersdala och brukar åka den slingriga vägen mellan Timmersdala och Götene för att komma till sitt arbete i Lidköping. Så också i tisdags i förra veckan.

– Det var gryning, klockan var tio över sju ungefär. Och rätt som det är märker jag att det är en älg på väg upp på vägen. Jag lyckas bromsa hyfsat, men klarar inte älgen helt och hållet, utan han dunsar i, berättar Magnus Franzén.

Han gjorde också precis som man ska - märkte ut platsen noga för eftersöksjägaren och ringde polisen. Den som kör på ett klövdjur eller något av våra stora rovdjur utan att polisanmäla det direkt begår nämligen jaktbrott, berättar Karl-Johan Brindbergs som är jaktvårdskonsulent på jägareförbundet Skaraborg.

Han säger att antalet jaktbrott därför har skjutit i höjden i statistiken beroende på att polisen börjat anmäla de privatpersoner som polisanmäler viltolyckan först i efterhand - när de inser att försäkringsbolaget kräver en polisanmälan.

Men fortfarande finns det många djur som plågas ihjäl långsamt på grund av att det inte blir något samtal till polisen och någon eftersöksjägare aldrig skickas ut, berättar han.

– En kollega var ute häromdagen och sökte efter en dovhjort. Och när han går längs vägen så hittar han en stor galt i 90, 100-kilosklassen. Och visst det kan ha varit en utländsk lastbil som kört på den och som inte haft intresse av att polisanmäla, men likaväl ett svenskt fordon, säger Brindbergs.

Klart var att det inte fanns någon polisanmälan om det här döda vildsvinet.

Att det är så många viltolyckor just nu beror bland annat på att älgkorna är brunstiga och mer oroliga och rörliga, förklarar Karl-Johan Brindbergs. Men har också att göra med att det blir mörkt tidigare på dagarna och djuren då ändrar sina beteenden samtidigt som bilisterna fortfarande lever kvar lite grann i sommaren och kanske kör fortare än vad som är lämpligt för förhållandena.

När det gäller älgen som Magnus Franzén körde på verkar det ändå ha slutat bra för djuret. Ett par timmar efter olyckan ringde en eftersöksjägare upp Magnus.

– Då hade han älgen på kornet sa han. Men det var lite skog emellan så han vågade inte skjuta. Men han upplevde att älgen nog inte hade några ben brutna, så han klarade sig nog ganska oskadd, säger Magnus Franzén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".