Sara Ljungdal är läkare och föreläser om ortorexi
Sara Ljungdal är läkare och föreläser om ortorexi Foto: Ewa Ohlsson

Ortorexi - när hälsosamt blir skadligt

"När hälsosam träning blir ohälsosam, är det ett problem"
0:53 min

Om du inte kan hoppa över träningen och hela tiden säger nej till onyttigheter så kan du vara i farozonen, berättar Sara Ljungdahl.

Ortorexi kan drabba alla, ung som gammal och man som kvinna. Det handlar om när t ex träningen går över styr och inte unna dig en bulle eller godis. När det hälsosamma blir ett beroende och fixering är det dags att söka hjälp.

Sara Ljungdahl är läkare i Alingsås och drabbades själv 2013 och sedan dess har hon ägnat sig åt att försöka hjälpa andra bl a med föreläsningar. Hon har även gjort ett forskningsprojekt på privatkliniken Ylab i Stockholm som är Sveriges ledande experter på ortorexi.

Här handlar det om att ändra ett beteende, att sakta men säkert dra ner på träningen och det nyttiga ätandet.

Om du själv behöver hjälp eller om du misstänker att någon i din närhet är drabbad kan du ta kontakt med Sara Ljungdahl på Närhälsan Ängabo vårdcentral i Alingsås. Du kan också besöka hemsidan www.ortorexi.nu och läsa mer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".