Mattias Hägg äter syrs-brownie
Mattias Högg gillade sina brownies och tyckte att syrsmjölet fungerade bra ihop med choklad. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Miljöförvaltningen: Nej till insektsmat

Kocken: Vi får visa vår insektsburgare i en glasburk
1:56 min

Skövdekocken Mattias Hägg är intresserad av insekter som mat, och därför serverade han brownies med finmald syrsa vid ett event i veckan.
Men Miljösamverkan östra Skaraborg satte stopp.

Det var i samband med eventet Skövde business week som kocken och restaurangägaren Mattias Hägg ville testa det här med insektsmat.

– Vi har använt ett syrsmjöl som vi gjort en brownie på. Vi har bytt ut en del av mjölet och ersatt det med syrsmjöl, berättar Mattias Hägg.

Men när Miljösamverkan östra Skaraborg fick höra om detta kontaktade de Mattias och förklarade att så får man inte göra. 

– Insekter är inte godkända som mat inom EU, säger Sonja Lejmark som är chef på myndigheten.

Men det finns ju andra EU-länder som har godkänt detta?

– Det får stå för dom. Så här är det och så här gör vi i Sverige.

Enligt livsmedelsverket handlar det bland annat om att insektsmat ännu inte riskbedömts för allergier och förekomst av tungmetaller och liknande. Men Mattias Hägg tror att det bara är en tidsfråga innan den här maten slår igenom, eftersom det är klimatsmart att producera den.

– För att producera ett kilo insektsmjöl så går det åt två kilo foder. För att få fram motsvarande mängd nötkött krävs det tolv kilo foder, säger han.

Hägg tar fram en påse av mjölet och säger att han själv hittat toner av mjölkchoklad och banan i doften.

– Och en syrsa är slaktmogen vid åtta veckors ålder, så det går ganska fort att föda upp dem.

Under slutet av veckan hade han planerat att också genomföra en after work som avslutning, där det skulle serveras en bönburgare med syrsmjöl.

– Nu kommer det att bli ett bröd med lite grönsaker och dressing i bara. Och så kommer vi att visa upp de här burgarna i en tät glasburk så att ingen riskerar att äta dom...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".