Karin Larsson, förskollärare Lidköpings kommun
Karin Larsson som är förskollärare i Lidköpings kommun menar att större barngrupper kommer bidra till försämrad kvalité. Foto: Privat

Förskollärare: Man får lite panik

"Alla vet ju om läget, det är fullt"
1:20 min

Lidköpings kommun kommer utöka barngrupperna för att kunna placera de 200 barn som väntar på plats till förskolan. Något som skapar oro bland förskolepersonalen, då barngrupperna redan är för stora.

Karin Larsson som arbetar som förskollärare och även sitter med i Lärarförbundets styrelse, upplever att det här är ett stort problem.

– Det här är ett jätteproblem, tittar man på kön som är påväg och de som behöver en plats, så får man ju lite panik, säger Karin Larsson.

Förskole situationen i Lidköpings kommun kan komma att bli ansträngd för många av förskolorna framöver.

Då närmare 200 barn väntar på att få en förskoleplats för perioden januari till mars nästa år.

För att lösa situationen så har Lidköpings kommun upprättat tillfälliga förskolor men att de flesta av de närmare 200 barnen kommer att placeras i redan befintlig förskoleverksamhet. Något som förskolläraren Karin Larsson ställer sig emot, då hon tror det kommer försämra kvalitén i verksamheten.

– Det skulle ha direkt påverkan på lekmiljöerna för barnen i förskolan. Ju fler barn, desto mer plats behövs. Det gör att vi får fylla våra viktiga lekmiljöer med plats för fler stolar och bord, i stället, säger Karin Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".