Närbild på en blåmaskad Ragdoll med vitfälck och karaktäristiska blåa ögon.
Den här katten har inget med tvisten att göra. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Tingsrätten avgör vårdnad om katt i Lidköping

Om en ovanlig vårdnadstvist
0:59 min

Vem ska ta hand om katten Missan från Lidköping?
Det kan bli en fråga för tingsrätten att besvara.

Dragkampen om katten finns att läsa i en skriftväxling hos kronofogden.

Parter är en man och en kvinna som i vart fall tidigare haft ett gemensamt intresse i den nu relativt åldersstigna katten.


Kvinnan menar att det fanns ett muntligt avtal om att hon skulle få ta hand om katten för det fall kattens husse blev sjuk.


När så skedde, hamnade katten ändå inte hos henne och det är detta avtal hon vänt sig till kronofogden för att få hjälp med.


Men den man som är motpart här har en helt annan berättelse. Han förklarar att han är uppvuxen med katten och att det var givet att han också tog hand om den.


Konflikten har visat sig bli för svår för kronofogden att hantera. Det går inte med utgångspunkt från skriftväxlingen att avgöra vem som är rättmätig ägare till katten.

Därför har kronofogden beslutat att överlämna frågan till Skaraborgs tingsrätt, som nu får avgöra vem av de två som ska ha vårdnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".