Kraschad bil
1 av 2
Den åtalades bil efter olyckan. Kvinnans bil låg 16 meter ner i en slänt ute i terrängen. Foto: Polisen.
Här hoppar 38-åringen in genom rutan på en biluthyrnignsfirma i Skövde och stjäl nycklarna till olycksbilen.
2 av 2
Här hoppar 38-åringen in genom rutan på en biluthyrningsfirma i Skövde och stjäl nycklarna till olycksbilen. Hans kompis väntar utanför. Foto: Övervakningskamera
HJO

Åtalas för att ha kört ihjäl 22-årig kvinna

"Sedan låg han kvar i vänster körfält så långt de kunde se"
1:23 min

På måndagen väcktes åtal mot den körkortslöse man som frontalkrockade med en ung kvinna utanför Hjo i våras.

Den 22-åriga kvinnan, som kom från Lettland, var tidigt på morgonen på väg till sitt jobb när hon frotalkolliderade med en nu 38 år gammal man på länsväg 195 strax söder om Hjo den 18 april. Hon avled omedelbart i kollisionen.

Mannen, som har ett långt kriminalregister för bland annat bilstölder och rattfyllerier, åtalades i dag för grovt vållande till annans död. Bilen han körde var stulen och han var också påverkad av amfetamin och preparaten midazolam och diazepam.

Enligt åklagaren körde han "med hög hastighet samt i motgående körfält varpå han orsakat en kollission". Detta är något som det finns flera vittnen till.

Två kvinnor har berättat i förhör att de blev omkörda av mannen i hög hastighet strax före olyckan, och att han sedan låg kvar i vänster körfält så långt de kunde se honom. Efter två-tre minuter kom de sedan fram till olycksplatsen och kände igen bilen.

Mannen hade inte bilbälte på sig vid olyckan, enligt den tekniska undersökningen.

Så här sa han i det första polisförhöret på kvällen den 18 april då förhörsledaren berättade för honom att han var misstänkt för vållande till annans död:

– Herregud… är det någon som har dött alltså?

– Alltså jag minns inte det här. Det är hemskt! Det är det värsta jag har varit med om i hela mitt liv… Var det jag som kom över på fel sida vägen eller hon?

I förhöret medger han flera brott och säger att han anväder amfetamin varje dag. När det gäller grovt vållande till annans död, varken erkänner han eller förnekar.

Bilen han färdades i stal han tidigare samma kväll på en biluthyrningsfirma i Skövde, enligt åklagaren. Det finns i bevismaterialet övervakningskamerafilm som visar hur han bryter sig in på företaget tillsammans med en 42-årig man som samtidigt åtalas för en rad brott.

Båda åtalade männen har sina adresser i Töreboda kommun.

Bland brotten som 38-åringen åtalas för finns också ett rån mot företståndaren till en matbutik i Töreboda. Bakgrunden där var att mannen först ska ha stulit varor för 869 kronor i butiken, och när föreståndaren kom på honom ska 38-åringen ha sparkat och slagit föreståndaren. Detta inträffade dagen före dödskraschen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".