Bild läkare
1 av 2
Läkaren Stefan Järling och vårdcentralschefen Bengt Asplén visar hur det kan se ut när läkaren ringer upp en patient digitalt. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio
Stefan Järling
2 av 2
Läkaren Stefan Järling på Närhälsan i Vara, tror att digitala patientbesök kan gynna många utanför stan.
VARA

Närhälsan testar digitala patientbesök

Läkare: Det går att lösa mer än vad man tror på det här sättet
1:23 min

Närhälsan i Vara erbjuder patienter att kunna träffa sin läkare genom videosamtal i sin mobiltelefon eller surfplatta.

I Skaraborg så är det Närhälsan i Vara som är den enda vårdcentralen som ingår i pilotprojekt tillsammans med tre andra vårdcentraler i Västra Götalandsregionen, som nu testar och utvärderar besöksformen.

Läkaren Stefan Järling vid Närhälsan i Vara, tycker att det tagits emot väl av patienterna.

– Det fungerar väldigt bra tycker jag. Det blir så mycket bättre än ett vanligt telefonsamtal och det ger en annan trygghet att man ser varandra, tror jag.

Appen som finurligt nog heter "Kry" laddar man hem till sin mobiltelefon eller surfplatta. Genom den kan man sen boka tid för ett videomöte med både läkare, psykolog eller dietist.

Under pilotprojektet så har de patienter som valt att testa på den digitala tjänsten på Närhälsan i Vara, främst varit patienter som behöver uppföljning efter till exempel blodprovstagningar.

Men läkaren Stefan Järling hoppas på att man framöver även ska kunna ta emot patienter från fler patientområden och att Vara kommun kan gynnas av att de kan erbjuda en sådan här digital tjänst.

– Vi har ett ganska stort upptagningsområde med dåliga kommunikationer, så det är många som kanske inte kan ta sig in så lätt, säger Stefan Järling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".